Gyula

2021.11.08. 15:16

Átadták az Erkel Ferenc ösztöndíjakat

Ünnepélyes keretek között adták át az Erkel Ferenc művészeti ösztöndíjakat és tartottak hangversenyt a gyulai városháza dísztermében, vasárnap délután a zeneszerző születésnapjának alkalmából.

P. G.

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az Erkel-ösztöndíjjal olyan visszajelzést kívánnak nyújtani a gyulai művészeti tehetségeknek, mely megerősíti őket elhatározásukban. – Az Erkel-hagyományok nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyan környezetet teremtsünk, amely támogatja a fiatal tehetségek fejlődését – tette hozzá a polgármester.

Dr. Görgényi Ernő és Rózsa Kitti /Fotók: Kiss Zoltán/

Az előzményekről kifejtette, 1960-ban a gyulai városi tanács méltóképpen szerette volna megünnepelni Erkel születésének 150. évfordulóját. A városháza dísztermében tartott ülésen egyhangúan fogadták el azt a tanácshatározatot, mellyel ünnepélyesen elhatározták, hogy „... évenként Erkel Ferencre való emlékezéssel zenei kulturális rendezvényt szerveznek, valamint a gyulai születésű, zeneileg tehetséges fiatalok zenei továbbtanulásának elősegítése érdekében Erkel Ferenc társadalmi ösztöndíjat alapítanak”.

– Az ösztöndíj eredetileg csak a zenei tehetségek támogatására volt hivatott, viszont a talentum a művészetnek bármelyik területén megjelenhet, ezért terjesztettük ki az ösztöndíjat a többi művészeti ágra is – fogalmazott a polgármester.

A friss ösztöndíjasok: Rózsa Kitti, Gombos Ágnes és Burda Adrienn. Mundruczó Nóra nem tudott jelen lenni az ünnepségen

Idén négy fiatal érdemelte ki az Erkel Ferenc Ösztöndíjat, mint azt dr. Görgényi Ernőtől megtudtuk, egyikük még középiskolás, a többiek felsőoktatásban tanulnak. Hárman közülük grafikával foglalkoznak, egyikük pedig operaénekesnek készül. Burda Adrienn a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium 12. osztályos, képző- és iparművészeti tagozatos tanulója; Gombos Ágnes a Magyar Képzőművészeti Egyetem harmadéves tervezőgrafikus szakán tanul; Mundruczó Nóra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafikus szakos diákja, Rózsa Kitti pedig a Szegedi Tudományegyetem operaénekes mesterszakos hallgatója.

Az ünnepi hangversenyen fellépett Áchim Erzsébet zongoraművész, Beke Ágnes hegedűművész és Rózsa Kitti. Az est házigazdája Somogyváry Ákos, az Erkel Ferenc Társaság elnöke volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában