molnárház

2021.10.17. 14:39

Új szobabelsőt kapott Békéscsaba legöregebb lakóháza

Immár öt éve áll a közművelődés szolgálatában a csabai Molnárház, ebből az alkalomból tartottak megemlékezést vasárnap reggel a Harruckern utcai épület előtt.

V. N.

20211016 Békéscsaba Ötéves lett a Molnárház a képen Széll János bútorrestaurátor fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Az ünnepségen Veres Krisztina, a Meseház vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Tamás alpolgármester és Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója mondott ünnepi beszédet. Az épület múltjáról, jelenéről és jövőjéről pedig a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tagjai, Kiss Béla, műemlékvédelmi szakmérnök és Ábelovszky László építész meséltek.

Új öltözéket kapott a Molnárház szobája /Fotók: Bencsik Ádám/

Békéscsaba legöregebb lakóháza az ötéves évfordulóra, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület jóvoltából, új Békés megyei szlovák festett szobabelsővel is gazdagodott. Pál Miklósné, az egyesület elnöke elmondta, rengeteg kutatás előzte meg az egyesület fafaragóinak és bútorfestőinek munkáját.

– A bútorfestők tájházakat, néprajzi gyűjteményeket kerestek fel a környéken, illetve a Munkácsy Mihály Múzeumban több száz dokumentumot, tárgyi emléket fotóztak. Így született meg a végleges szobabelső, amely a kancsókkal és a textíliákkal vált teljessé

– ismertette az egyesület elnöke.

Széll János bútorrestaurátor mutatta be a felújításokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában