Békéscsaba, videóval

2021.10.06. 20:37

Helyükre kerültek a „tótlegó” darabjai

Helyükre kerültek Baji Miklós Zoltán téglaszobrai. A képzőművész életnagyságú alkotásait szerdán este mutatták be. A szobrok ezentúl a Munkácsy Mihály Múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan szárnyának tetőzetén köszöntik az arra járókat. Baji Miklós Zoltán a szerda este megnyitott 3M Ünnepe címet viselő kiállításával három Mihály keresztnevű képzőművésznek kíván emléket állítani. A bal oldali téglaszobor Gubis Mihály, a középső Munkácsy Mihály, a jobb oldali pedig Schéner Mihály emlékét őrzi.

V. N.

20211004 Békéscsaba BMZ Baji Miklós Zoltán kiállításmegnyitója a Munkácsy Mihály Múzeumba Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Több mint egy éve elhatároztam, hogy elkészítem három, Békéscsabához kötődő, – általam tisztelt – Mihály keresztnevű képzőművész „emlékőrző totemét”. Ezek a szobrok a csaknem tíz évvel ezelőtt, 2012-ben indított „Téglaprojektem” kiteljesülésének is tekinthetők. A speciális B/30-as, rácsos, raszterhálós szerkezetű blokktéglák karakterét kihasználva igyekeztem megidézni, beépíteni a három képzőművész jellemzőit, tulajdonságait. Végül a kész téglaszobrok felületét foszforeszkáló, éjjel világító festékkel díszítettem, védőpatinaként pedig kőbalzsammal fújtam le – avatott be minket a művész.

Az est házigazdájaként dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, akitől Varga Tamás alpolgármester vette át a szót. Az alpolgármester elmondta, ő maga is végigkísérte azt a folyamatot, hogyan születtek és kerültek méltó helyükre Baji Miklós Zoltán téglaszobrai. – Az életnagyságú téglaalkotásai már bevették a gyulai Almásy-kastély Török tornyát, a budapesti Magyar Műhely Galériát, a szentendrei MűvészetMalom falait, vagy éppen a Stefánia Palota szoborparkját. És most, saját hazájában, Békéscsabán állítja ki alkotásait, a három Mihályt formázó alakot. Gubis Mihályt, aki a mestere volt, Munkácsy Mihályt, akit etalonként aposztrofált, illetve Schéner Mihályt, akivel jó kapcsolatot ápolt – ismertette az alpolgármester.

Baji Miklós Zoltán

Wehner Tibor, Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész szerint a csabai művész a 2010-es évek óta kibontakozó téglaszobrászati törekvéseivel ismét ismeretlen területre tévedt, az időszakos épületszobrászat területét vette célba. – És hová máshová kerülhetnének a Békéscsabához köthető jeles festőművészek szobrai, mint a város múzeumának homlokzata fölé. Van valami mély, szimbolikus mozzanat abban, ha a szobortalapzat maga a múzeum – osztotta meg gondolatait a művészettörténész. Aki hozzátette: nagy festőink esendő, olykor morcos, bumfordi, de szerethető képmásai születtek BMZ műhelyében. – Megtestesített alakjuk által szellemiségük is visszatért Békéscsaba épületei közé. Úgy tűnik, most néhány pillanatra súlyos terheiket könnyedén hordozva megpihennek a múzeum tetőzetén, hogy aztán tovább szárnyalhassanak a város felett, a művészet mindent meghódító fenséges lendületével – fűzte tovább Wehner Tibor.

Fotók: Imre György

A beszédeket követően felfedték kilétüket a tetőn kiállított alakok, melyeket Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Varga Tamás alpolgármester és Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója leplezett le. Az est záróakkordjaként pedig, a Vatafaka Agro-Indusztriális Sámán Szeánsza töltötte be a múzeum udvarát.

Előzmény:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/emlekorzo-totemek-allnak-a-csabai-muzeum-tetejen-4358030/?fbclid=IwAR3QL2rZe-33PFwRlivORipp8d4pasO94b35iyHhDi4p9F1ErVmXHHgdwQY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában