galériával

2021.10.03. 13:09

Elfoglalták Pósteleket a tartalékos katonák

„Sárgarigók vonulása” megnevezéssel, országos és nemzetközi szintű járőrversenyt rendezett október első három napján a Magyar Honvédség (MH) 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja a békéscsabai reptéren és Pósteleken. A katonákra többek között akadálypálya, lesből támadás elhárítása, céllövészet, ellenőrző-, áteresztő pont üzemeltetése, és robbanótestek felismerése várt.

Busi Ottó

20211002 Békéscsaba Sárgarigók vonulása járőrverseny és hadgyakorlat fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A rendezvényen nagyságrendileg nyolcvan tartalékos katona vett részt, akiket az ország minden pontjáról a megyei területvédelmi zászlóaljak delegáltak, de idén Lengyelországból is érkeztek katonák. Mellettük még további negyvenen vettek részt a gyakorlat megfelelő kiszolgálásban, ők feleltek a pontos logisztikáért. Az első napon Gyula volt a célpont, itt egyfajta ismerkedésként, kulturális programokon vettek részt a versenyen résztvevő katonák. Másnap az AB Expo területén, a békéscsabai reptéren, valamint a pósteleki erdőségben már maga a verseny, a gyakorlatozás volt terítéken. Vasárnap délelőtt pedig egy zárórendezvény tett pontot az eseményre Békéscsaba főterén.

Mint megtudtuk a rendezvényt a helyi toborzóiroda mellett a megyei kormányhivatal, a Békés Megyei Védelmi Bizottság is támogatta. A fővédnökséget Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott vállalta, míg védnökei Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke, Szarvas Péter békéscsabai és dr. Görgényi Ernő gyulai polgármesterek voltak.

Az eseményen résztvevőknek üzent dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. Köszöntőlevelüket ismertetve a zárórendezvényen elhangzott: a tartalékosokat világszínvonalú eszközök használatára képzik ki, melyről több esetben is számot adhattak a katonák a nemzetközi gyakorlatokon, vagy a magyar honvédség békeműveleti feladataiban. Kiemelték, a területvédelem elképzelhetetlen képzett, elhivatott, a hazájuk és a lakóhelyük iránt elkötelezett tartalékos katonák nélkül.

– Erős honvédség nélkül nincs erős Magyarország, jelentős önkéntes tartalékos állomány nélkül nincs erős honvédség – jelentette ki Takács Árpád kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a vasárnapi rendezvényen. Hozzátette, ezért is különösen fontos a most megrendezett járőrverseny, mely egyben tisztelgés a legendás 101-es Gyalogezred előtt.

– Tartalék nélkül nincs haderő – fogalmazott Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese. – Az önkéntes tartalékos rendszer létrehozásakor egyikünk sem gondolta, hogy milyen sikereket hoz majd a kezdeményezés. Egy évtized alatt bővültek a szolgálati formák, új lehetőségek nyíltak azok előtt, akik meglévő szakmájuk, munkájuk vagy oktatási kötelmeik mellett húznak egyenruhát – ismertette. Majd kiemelte: ma már több mint 11 ezer főnyi önkéntes tartalékos katonája van a honvédségnek.

Számot adtak tudásukról

– Az eseményen olyan tartalékos katonák vettek részt, akik már teljesítették a kiképzésüket, elsajátítottak a honvédség által elvárt különböző képességeket. Például megmutatták, hogy milyen szinten sajátították el a tereptant, és itt most Békéscsabán mérték össze országosan is a tudásukat – részletezte Lipták József alezredes, az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. – És ugyan kiképzési rendezvénynek van elkönyvelve, de ez a három nap elsősorban inkább egyfajta tudásszintfelmérés, és -összehasonlítás a területvédelmi zászlóaljak állománya között – tette hozzá az alezredes.

A szombati megmérettetésen többek között volt akadálypálya, lesből támadás elhárítása, céllövészet, ellenőrző-, áteresztő pont üzemeltetése, robbanótestek felismerése, valamint térképészeti- és tereptani ismeretek bemutatása. Idén a békéscsabai versenyen a lengyel területvédelmi erők értek el első helyezést, második helyre a tolnai csapatok kerültek, míg harmadikként a Győr-Moson-Sopron megyéből érkező katonák végeztek.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csaban-kepzik-ki-a-teruletvedelmi-tartalekosokat-3889321/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bekesi-fohadnagy-vedte-meg-az-amerikaiak-parancsnokat-4240163/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában