békéscsaba

2021.09.22. 19:55

Nagyszabású véradást szerveztek a terrortámadás emlékére

Ismét nagyszabású véradást szervezett szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban a Szeretlek Békéscsaba Egyesület és a Szeretlek Békés Megye Egyesület. Az akció keretében – amit annak emlékére hívtak életre, hogy húsz éve volt a New York-i terrortámadás, amiben csaknem háromezren vesztették életüket – több tucatnyian nyújtottak segítséget.

L. B.

20210922 Békéscsaba Véradás a csabagyöngyében Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Frankó Attila, a szervező egyesületek elnöke elmondta, hogy ő még látta élőben a Világkereskedelmi Központ, a World Trade Center ikertornyait, amelyek aztán megsemmisültek a húsz évvel ezelőtti, 2001. szeptember 11-ei terrortámadás során.

Úgy véli, emlékezni kell arra a mintegy háromezer emberre, köztük sok tűzoltóra, akik életüket vesztették.

Hangsúlyozta, a véradás erre lehetőséget ad, és közben erősíti a két ország közötti kapcsolatot is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségétől kapott egy levelet, amiben megköszönték, üdvözölték és egyben remek kezdeményezésnek ítélték az akciót. A tervek szerint a jövőben is tartanak minden évben véradást szeptember 11-éhez közeli időpontban.

Szerdán a Csabagyöngye Kulturális Központban több tucatnyian nyújtottak segítséget /Fotók: Imre György/

Elmondta, hogy mindig fontos vért adni. Hiszen azzal egyrészt lehet jót cselekedni és segíteni embertársainkon, másrészt az, aki ad és a karját nyújtja, kap is, mivel tesz a saját egészségéért, frissül a vére, illetve az előtte való felmérések egyfajta ingyenes szűrővizsgálatnak is beillenek.

A tapasztalata szerint a nagyszabású akciókkal mindig meg lehet szólítani olyanokat is, akik korábban nem vagy csak ritkán nyújtottak segítséget, és így lehet bővíteni a véradók körét. Örömmel látta, hogy voltak olyan apukák és anyukák, akik gyermekeikkel együtt érkeztek.

Most is számos ajándékkal várták az önkénteseket, borral és csokoládéval, és köztük értékes nyereményeket soroltak ki. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő például parlamenti látogatást ajánlott fel idegenvezetéssel, de a szerencsések sétarepülésen is részt vehetnek, illetve csapatukkal ingyenesen főzhetnek vasárnap a Lecsófesztiválon, aminek a CsabaPark ad otthont hétvégén.

Három életet mentenek meg

Frankó Attila több mint 20 éve szervez véradásokat, és szerdáig az akciók alkalmával 1210 liter vért gyűjtöttek, amivel több mint 8 ezer életet mentettek meg.

Kölüs Andrea nyolcadik alkalommal adott vért. Mint mondta, több évet kihagyott, mivel nem volt itthon és nem lehetősége segítséget nyújtani, de szeretné bővíteni a véradásai számát. Hangsúlyozta, fontos számára, hogy ha mással nem is, de legalább a vérével támogassa azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek.

Őt ösztönzi, hogy egyetlen alkalommal három életet menthet meg, szerinte ezt kellene sulykolni mindenkiben, aki eddig félvállról vette a hasonló lehetőségeket, vagy esetleg félt a vértől és a tűtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában