Sarkad

2021.08.10. 09:07

Negyedik diplomáját vette át Mokán István

Immár negyedik diplomáját vette át a közelmúltban dr. Mokán István. Sarkad polgármestere mentálhigiénés szakemberként végzett a Debreceni Egyetemen kitüntetéses minősítéssel. Elmondta: a településvezetőkhöz az ügyes-bajos dolgaik mellett sokszor fordulnak a helyiek lelki jellegű problémákkal is, ő pedig így szakemberként segítheti a sarkadiak nagy családját.

Licska Balázs

20210803 Sarkad Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap BMH Interjú Negyedik diplomáját is átvette a közelmúltban dr. Mokán István polgármester

Fotó: Licska Balázs

A közigazgatási szakvizsgával is rendelkező városvezető kereskedelmi szakos közgazdászként végzett a Szolnoki Főiskolán, majd okleveles pénzügyi-informatika szakon szerzett közgazdászdiplomát kitűnő eredménnyel a Szegedi Tudományegyetemen. Később summa cum laude minősítéssel jogászként végzett a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Idén pedig szerzett egy újabb végzettséget: kitüntetéses minősítéssel mentálhigiénés szakemberré vált a Debreceni Egyetemen.

– A célom az volt, hogy még inkább segíthessem a sarkadiak nagy, tízezer lelkes családját. Polgármesterként sokszor fordulnak hozzám a helyiek lelki jellegű problémákkal is, és így már szakemberként tudok a segítségükre lenni. A mai, felgyorsult, egyre inkább elidegenedő világban sokan küzdenek a mindennapokban lelki nehézségekkel, kihívásokkal –fogalmazott dr. Mokán István.

– Fontos, hogy meg tudjuk előzni a mentális betegségek kialakulását. A mentálhigiénés szakember az elsődleges prevenció eszköztárával azért dolgozik, hogy ne alakuljanak ki mentális betegségek. Nagyon oda kell figyelni a lelki egészségre, ráadásul pont egy olyan, eddig a lakosság által soha meg nem tapasztalt világjárvány idején, ami meghatározta az elmúlt másfél évünket – mondta.

Az újabb diploma megszerzésével a célja az volt, hogy még inkább segíthesse a sarkadiak nagy családját /A szerző felvétele/

Hozzátette, a helyiek által felvetett gondok igen sokrétűek, de sokszor csak azt szeretnék az emberek, hogy meghallgassák őket, a családjukkal, a munkahelyükkel, a környezetükkel kapcsolatos panaszokat. Azaz egy polgármesternek sokszor lelki támasznak kell lennie. Úgy véli, az a legfontosabb, hogy az, aki kilép az irodájából, érezze, hogy a lehető legtöbbet megtették a problémája megoldása érdekében, és hogy lehetőleg mosolyt csaljon az illető arcára.

A városvezető immár 23 éve dolgozik a polgármesteri hivatalban, végigjárta a ranglétrát. Pénzügyi ügyintézőként kezdett, majd 2000 és 2006 között városmenedzserként ténykedett. 2006 és 2014 között, két cikluson keresztül, alpolgármesterként szolgálta a várost, 2014 óta pedig polgármesterként vezeti Sarkadot, 2019-ben száz százalékkal választották meg. 2006 óta immár negyedik alkalommal választották meg önkormányzati képviselőnek is.

Emellett számos, díjazás nélküli tisztséget is betölt: a Sarkad és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának elnöke, a Békés-Bihar Településfejlesztési Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja, több civil szervezet tagja, a Sarkadi Vállalkozók Egyesületének alapításában is részt vett. 2010 óta a Fidesz helyi elnöke, 2019-től a nagyobbik kormánypárt egyik megyei alelnöke.

Hangsúlyozta: Sarkad a helyiek példaértékű együttműködésének és egymásba vetett hitének, szeretetének eredményeként az elmúlt években soha nem látott fejlődésen ment keresztül. Rengeteg fejlesztés valósult meg, van folyamatban vagy indul a jövőben. Ezek összértéke túllépi a 10 milliárd forintot is. A beruházások a város szinte minden területén fejlődést eredményeznek. Közben zökkenőmentesen, jól működnek az önkormányzati intézmények, a város költségvetése stabil, kiegyensúlyozott, a településnek nincs tartozása. Az elmúlt években valamennyi önkormányzati munkahelyet és szolgáltatást megőriztek, sőt, bővítették is azok számát, körét.

Alázatot és szerénységet követel a város vezetése

A polgármesteri tevékenység egy alázattal és szerénységgel ellátandó hivatás, egy életforma – mondta dr. Mokán István, hozzátéve, hogy ahogy mindenkinek, neki is szüksége van azért feltöltődésre. A sarkadiak nagy családja mellett sok erőt ad neki szűkebb családja is. Boldog házasságban él, nagyon büszke kisfiára, aki most lesz hatodik osztályos. Mindvégig kitűnő tanuló volt, illetve teniszben is kimagasló eredményeket tudhat maga mögött, 10 évesen a magyar válogatott tagja a 12 évesek korosztályában, idén, szintén a 12 évesek között, országos vidékbajnok lett.

Hozzátette, gyerekkora óta az elektronikus zene szerelmese. Számára a zene olyan, mint a telefonnak a töltő.

Lemezlovasként számos helyen megfordult, ezt a hobbit a mai napig aktívan, nagy szeretettel űzi. Az elmúlt időszakban megkedvelte a kertészkedést is, nagy örömet és kikapcsolódást jelent számára a kerti dísznövények, így például a pálmák, a leanderek gondozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában