Orosháza

2021.07.25. 06:55

Rajongói bókokkal halmozzák el a hatalmas bundájú Samut

Samuval találkozni élmény, látványa mindenki arcára mosolyt csal. Barátságos, érdeklődő a tizenöt hónapos hatalmas szőrmók. A gazdáival és a versenyek világában magának helyet, szép eredményeket kikövetelő bobtail fajtájú kutyussal a hétvégi, pósteleki versenyen is összefutottunk. Eláruljuk: kutya meleg volt. Samu hősiesen tűrte, várta, mikor szólítják. Közben hatalmas szőrét fésülte gazdija és gondozója.

Csete Ilona

Samu és gazdája: nagy közöttük az összhang /Fotó: BMH/

Az óangol juhászkutya, vagyis a bobtail egy nagy, atletikus kutyafajta, összetéveszthetetlen hatalmas bundával. Eredetileg marhakupec kutya volt, ez azt jelenti, hogy segítette a gazdákat a szarvasmarhák és a juhok, egyéb jószágok piacra való eljuttatásában – olvastuk a szakirodalomban, miközben a Samuval való találkozásunkra készültünk. Samu gyakran feltűnik Gyopárosfürdőn, hol ezt, hol azt sétáltatja. Igen, nem elírás: a 35 kilós, termetes vidám kedvenc sétáltatja éppen azt, aki a póráza végét fogja. Ja! És közben learatja a megjelenésével együtt járó fokozott figyelmet, az iránta érdeklődők bókjait.

Előfordul, hogy a Szín-Vonal boltokban­ is ő fogadja a vásárlókat, odafigyelést kikövetelve magának.

Samu és gazdája: nagy közöttük az összhang /Fotó: BMH/

Így volt ez a pósteleki készülődés közben is. Egyetlen bobtail kutyusként sokan felfedezték, s ő, mint egy igazi celeb, tűrte a fotózást, a kíváncsiskodók simogatását. Herjeczkiné Ruhmann Csilla, Samu gazdája és e kutyafajta tenyésztésében jártas szakember, Varga Györgyi egy méretes piperetáskából a szükséges kellékekkel felszerelkezve készítették elő a felvezetéshez. Csak mondom: kutya meleg volt! Ennek ellenére a másfél éves, a felnőtt kutyusok világában magát megmérettető orosházi bobtail hősiesen viselte az előkészületeket.

A gazdája hírportálunknak elmesélte, Dönci volt évtizedekkel ezelőtt az első bobtail a családjukban. Samu már az ötödik ilyen kutyusuk.

– Sokat vártunk Samura. A várólistán azok élveztek előnyt, akik nem családi kutyát kerestek, hanem versenyeztetésre, a fajta tenyésztésére is vállalkoztak. Mi eddig ezt nem tettük. Ám Samu kiváló genetikai adottságokkal rendelkezik.

Azon túl, hogy e hatalmas szőrkorona alatt egy kutya is van, és annak minden porcikája korrekt, a szakemberek meggyőztek, ne csak szép kutyánk legyen. Olyan kevés egyed él már a világon, tehetünk mi is a magunk módján a fajtamegőrzésért. Tartozunk a bobtail fajtának annyival, ha már annyi örömet szerzett nekünk, hogy ezt a gyönyörűséget és genetikát átörökítjük majd a tenyésztésben az utódoknak – fogalmazott Samu gazdija.

S hogy az orosházi Herjeczki család akkor, régen miért döntött a bobtail mellett?

– Balázs fiunk kicsi volt. Olyan kutyát kerestünk, amelyik nem harap, amelyik nem eszi meg a családot reggelire, amelyik gyermekszerető. A bobtail ilyen. És első kutyánk, Dönci a szépsége mellett mindezeket a tulajdonságokat megtestesítette. Nagyon szoros lett a kötelék. Eddigi kutyáink nyáron nem voltak szőrben, hiszen nem jártunk velük versenyekre. Samu kivétel. Szépséges megjelenése mellé jámbor természet és tanulékonyság társul, s ez így együtt hozhatja meg számára hosszú távon a sikert.

Lezser temperamentum jellemzi

A bobtail erősen kötődik emberi családjához, s nagyon gyerekszeretőnek számít. Az agresszivitás távol áll tőle, mégis éber, s kétséges helyzetben megvédi családtagjait. Napjainkban ez a jó természetű kutyus élvezi az otthoni élet kényelmét, emellett agilis, engedelmes, alkalmazkodó és jó megfigyelő. Okos, intelligens kutya, lezser temperamentummal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában