békés megye

2021.07.07. 06:55

Nagyon rossz ötlet a szökőkutakban fürdőzni

A nagy meleg beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy megmártóznak a szökőkutakban. Az egészségünk megőrzése végett tilos fürdeni bennük.

T. N.

Forrás: Shutterstock

Balla Ferenc Péter, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a szökőkutak vizét hasonlóan kezelik és tartják tisztán, mint az uszodák vizét. A szökőkútba kerülő víz egy vegyszeradagolón (amiben bróm tabletta és algaölő van), UV fertőtlenítő egységen, homokszűrőn és szűrőkosarakon keresztül jut a medencetérbe.

– Ennek ellenére a szökőkutak vize továbbra kis mértékben szennyezett marad a belekerülő madárürüléktől, kommunális hulladéktól és a magas környezeti hőmérséklet miatt.

Mindezek alapján szökőkutak vizében az egészség megőrzése végett tilos fürdeni és abból inni, illetve embertársaink védelme érdekében állatot se fürdessünk benne – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábbi írásában kiemelte, hogy a nem megfelelő tisztítás következtében a kút belső felszíne remek rejtekhelyként szolgál a kórokozók számára, melynek következtében jelentősen megnőhet a számuk. Emellett a nagy nyári melegben a víz könnyen felmelegedhet akár 25 fok fölé is, mely szintén elősegíti ezek elszaporodását.

Az egészségünk megőrzése végett tilos fürdeni a szökőkutakban /Illusztráció: Shutterstock/

– A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó baktériumok és vírusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (például pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek sokkal fogékonyabbak. Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot – írták.

A szökőkutak esetében a Legionella baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak.

Üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik.

– Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és helyileg gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. Ez a fajta baktérium az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Az esetleges fertőződéseket megelőzendő, fontos, hogy az emberek a kánikula idején is tartsák be a higiénés szabályokat, ne használják fürdésre a dekorációs célból létesített szökőkutak vizét, ne hűsítsék vele arcukat, nyakukat.

Az úgynevezett interaktív szökőkutak kialakítása és üzemeltetése más módon történik, mivel ezeket közvetlen érintkezésre tervezték, így ezek kevésbé kockázatosak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában