galériával

2021.07.03. 17:49

Felavatták a kerékpáros szobrot Békéscsabán

Békéscsabán, szombaton a Jókai Színház előtt mintegy kétszáz érdeklődő előtt felavatták Mihály Gábor, Kossuth-díjas szobrászművész „Olimpia-Kerékpárosok” című alkotását.

Verasztó Lajos

20210703 Békéscsaba Olimpiai szobor avató Szarvas Péter polgármester Fekete Péter államtitkár Mihály Gábor Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Olimpia – Kerékpárosok című alkotásával Három olimpikon Márton Anita Özbas Szofi Kovács Barbara Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Az Olimpia-Kerékpárosok című szobor eredetije Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum nagy kertjében áll. Az alkotást maga a művész ajánlotta fel, aki több szálon kötődik a városhoz.

A rendezvény kezdetén Földesi Ágnes színművész mondta el Pierre de Coubertin: Óda a sporthoz című versét.

Ezt követően Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár avató beszédében kiemelte,

Békéscsaba példát mutat mindenkinek, hiszen a városban szinte naponta történik valami fontos esemény a kultúra területén, a művészetek világában.

– Mi magyarok újraindítjuk a színházakat, a múzeumokat, közösségi tereket alakítunk ki a városainkban, ahogy ezt tesszük most itt Békéscsabán is.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a városban élők szeretik a sportot és a kultúrát, a most felavatott alkotásban mindkét terület képviselői gyönyörködhetnek.

Ezt követően az olimpiai bajnok Gedó György, Fekete Péter államtitkár, Szarvas Péter polgármester, az alkotó Mihály Gábor, szobrászművész, valamint a három békéscsabai olimpikon, Kovács Barbara, Márton Anita, és Özbas Szofi leplezték le az ,„Olimpia-Kerékpárosok” című szobrot.

Mihály Gábor szobrászművész azt emelte ki, hogy

ezer szállal kötődik ehhez a régióhoz, hiszen kétéves kora óta Csanádapácán élt, itt járt általános iskolába,

ahol többek között iskolatársa volt az Előre labdarúgócsapatának későbbi kapitánya, Schneider István is. Ezt követően az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumba került, majd az ötvenes években a fővárosba költöztek.

– Alkotásaim többek között megtalálhatók a megyében Mezőhegyesen, Csanádapácán, Csorváson, Szarvason, Vésztő-Mágoron, Tótkomlóson, és Orosházán. Van még egy nagy álmom, szeretnék méltó emléket állítani a megyében egykoron szorgalmasan dolgozó földműves embereknek Vésztő-Mágoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában