Smart-projekt, videóval

2021.05.05. 19:44

Wifipontokat építettek ki Békéscsabán

Városszerte negyvenöt helyszínen elérhető, ingyenes, nyilvános wifi-szolgáltatást építettek ki Békéscsabán, azaz ezeken a pontokon okoseszközök, így okostelefon segítségével bárki internetezhet – jelentették be szerdán a Jaminában, a katolikus templomnál tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

20210505 Békéscsaba Smart város sajtótájékoztató a képen Szarvas Péter polgármester Borbola István biztos Nagy Ferenc alpolgármester Ádám Pál képviselő fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Szarvas Péter polgármester elmondta, a kormány támogatásából a Modern Városok Program keretében egy komplex energetikai programot valósít meg az önkormányzat. Ezen belül van az úgynevezett Smart-projekt, amely rengeteg okos-, innovatív elemet tartalmaz.

Korszerűsítették a közvilágítást is, 7766 ponton cserélték LED-re a lámpatesteket vagy szereltek fel immár LED-eseket. A közvilágítás esetében fontos, hogy a lakossági igényeket kielégítve alkonykapcsolós rendszert építettek ki, azaz a fényviszonyok alapján gyúlnak fel este és kapcsolódnak le reggel a fények.

Szarvas Péter és Borbola István tartott sajtótájékoztatót Jaminában, mellettük Nagy Ferenc és Ádám Pál

A nemrég befejeződött fejlesztés keretében tíz újabb térfigyelő kamerát szereltek fel, kettőt Jaminában, kettőt a piacnál, egyet a belvárosban, ötöt a Lencsési-lakótelepen. Tizenegy úgynevezett szenzordobozt telepítettek, amelyek mérik például a hőmérsékletet, a levegő szennyezettségét. Kilenc totemoszlopot állítottak városszerte – a jaminai rendelőintézetnél is –, amelyeken közérdekű információk jelennek meg.

Fotók: Bencsik Ádám

Ezen projekt elemeként építettek ki negyvenöt helyszínen ingyenes, nyilvános wifi-szolgáltatást, amely összességében 1,2 millió négyzetméteren érhető el, például a Lencsési- és a Kazinczy-lakótelepen, a Mokry utcánál, a belvárosban, Jaminában, a CsabaParkban, azaz a legforgalmasabb helyeken. Ezeken a pontokon okoskészülék, például okostelefon segítségével bárki internetezhet, a hálózat BcsabaFreeWifi néven érhető el.

Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy egy itthon egyedülálló projektet valósított meg sikeresen egy év alatt az önkormányzat, együttműködve a kivitelezőkkel és a közműszolgáltatókkal. Hangsúlyozta: a fejlesztések során törekszik arra a városvezetés, hogy azok ne csak a belvárost, hanem minden városrészt érintsenek.

Nőtt a fényerő

Borbola István polgármesteri fejlesztési biztos, a beruházás projektmenedzsere elmondta, most kezdődik el a rendszer üzemeltetése, biztos, hogy lesznek finomhangolások. A közvilágítás korszerűsítése révén 40 százalékot spórolhatnak a költségeken, miközben a fényerő növekedett. A megtakarítás lehetővé teszi, hogy üzemeltethessék az okoselemeket, amelyek illeszkednek egy városüzemeltetési keretrendszerbe. A szenzordobozok által mért adatok – mint a hőmérséklet, a páratartalom, a szállópor mennyisége – nyomon követhetők lesznek a város honlapján is. Hangsúlyozta: az egész projekt azt a célt szolgálta, hogy a békéscsabaiakat hatékonyabban és gyorsabban szolgálhassák ki. Hozzátette: a fejlesztés megvalósításában komoly szerepet játszott Nagy Ferenc alpolgármester és Ádám Pál önkormányzati képviselő, a városfejlesztési bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában