Mezőkovácsháza

2021.05.17. 19:44

Országos győzelmet értek el a rangos e-history-versenyen

Egy rangos országos verseny győztese lett a kovácsházi Hunyadi gimnázium diákja, Veres Marcell. A Savaria országos történelem tantárgyi versenyen majd kétezer indulót utasított maga mögé a 10. évfolyamos tanuló. Az e-history komoly felkészülést igényelt, a mezőhegyesi fiatal az elmúlt hónapokban szépen menetelt, több fordulóból jutva egyre előrébb. A szóbeli döntőn az elérhető hetvenből 70 pontot ért el és 1. helyezett lett.

Csete Ilona

Veres Marcell és felkészítő tanára, Magyar István ezen az úton halad tovább /Fotó: BMH/

Az iskolai megmérettetésekből januárban Veres Marcell korcsoportjából 247 versenyző jutott a megyei döntőkbe. Marci az országban az ötödik legjobb eredményt érte el. A megyei fordulókból 18 tanuló jutott az országos döntőbe. Itt a Hunyadi versenyzője az országban a második legjobb eredménnyel büszkélkedhetett.

Az országos döntő lezajlott április végén. Ahogy az e-versenyző és az e-edző fogalmaztak: márciustól fokozatot váltottak. Az online térben zajlott a felkészülés heti három alkalommal, délutánonként. Az elsajátítandó tananyag, segédanyagok, kötelező olvasmányok és a korszakhatár (1000–1844 közötti egyetemes és magyar történelem) többletenergiát és -időt vett igénybe. A tavaszi szünet után (szombaton, vasárnap se pihenve) esténként, órákon át zajlottak az online e-edzések. S hogy miként képzeljünk el egy online térben zajló országos történelemversenyt?

Veres Marcell és felkészítő tanára, Magyar István ezen az úton halad tovább /Fotó: BMH/

– A döntő napján a versenyzők otthonukból, vagy iskolájukból csatlakoztak a Szombathelyen (Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központ) összegyűlt zsűrihez az online térben és adtak számot tudásukról. Marcit délután értesítették, hogy ő következik, csatlakozzon az elküldött linkre. Az online térben kisorsolták a feladatot. Az e-versenyző 2 percet kapott, hogy átgondolja a témát, amit 10 perc alatt kellett kifejtenie önállóan, majd kérdésekre felelt. Zárásként további 3 kérdést kapott a többi témához tartozó szakirodalom ismeretéből – sorolta Magyar István, a fiú felkészítő tanára. Diákjáról elmesélte: rutinos versenyző, már mezőhegyesi általános iskolásként, Miskucza Tünde iránymutatásaival is szép eredményeket ért el.

– Amikor találkoztam vele a Hunyadiban, nem volt kérdés, ezen az úton haladunk tovább. Támogató családi hátország, a kollégák segítő hozzáállása a felkészülési folyamatban, Marci szorgalma, alázata, érdeklődése és kitartása kellett egy ilyen országos eredményhez. A mi kis iskolánkból eljutni ide fantasztikus siker. Marci példája, tehetsége igazolja: nincs lehetetlen – tette hozzá büszkén Magyar István.

A gimnazista igazi közösségi ember, a tanulás mellett focizik, ha van ideje, műsort vezet... Mindezek mellett viszont arra készül, hogy tanulmányait az ELTE jogi karán folytathassa. A felvételiig megszerezhető pluszpontokat gyűjtögeti nyelvvizsgával, előrehozott érettségivel és a tanulmányi versenyekkel.

– Bevallom, hiányzott az iskolai, személyes jelenlét az eltelt hónapokban. Bejárós vagyok, az otthoni tanulással viszont időt spóroltam – magyarázta a benne zajló kettősséget Marci. Azt is elárulta, amikor kiderült, hogy a járvány második hulláma ellenére megrendezik ezt a nívós versenyt, felkészítőjével elhatározták, az iskolabezárás ellenére nem vesznek vissza a tempóból. Minden fordulóra maximálisan felkészült, s végül ez a befektetett munka meghozta számára a győzelmet.

Tervei vannak a történelemmel

Veres Marcell már újabb kihívásokra készül. A most megszerzett tudására építve az OKTV-n a lehető legjobb helyezés elérése a cél jövőre. Egyébként a Savaria történelemverseny döntőbe jutott résztvevőinek teljesítménye biztos alapokat jelent az OKTV-versenyen való eredményes szerepléshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában