Békés

2021.05.15. 06:55

Nyugalmat sugároz a megújuló Puskaporos-tó

Egyre karakteresebb arcát mutatja a békési Puskaporos-tó. A Békési Horgász Egyesület a korábbi záportározónál rekreációs helyet alakít ki, ahol a horgászok mellett a családok, a különböző korosztályok is jól érezhetik magukat. Az elmúlt hónapokban már több alkalommal telepítettek halakat is a pecások nagy örömére.

Papp Gábor

20210510 Békés Horgásztónál Balog Zoltan és Kecskes Balint Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében kapott támogatást városi csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítására, modernizálására – elevenítette fel az előzményeket a helyszínen Balog Zoltán önkormányzati képviselő, a Békési Horgász Egyesület elnöke. Mint elmondta, ennek a munkának a részeként kikotorták a Puskaporost, illetve

olyan műszaki tartalmat is biztosítottak, amelynek segítségével garantálható az állandó vízszint,

sem vízhiány, sem túlzott vízbőség nem veszélyezteti az élővilágot. A tó hatalmas területről, így a Csabai útról, a Lengyel Lajos és a Fonó utca környékéről fogadja be az eső-, illetve csapadékvizet. A meder kotrását megelőzően a halakat kimentették a vízből, majd a kotrást és a vízvisszaengedést követően halbiológus tanácsait követve telepítették vissza azokat a tóba.

Kecskés Bence és Balog Zoltán a békési Puskaporos-tó partján /Fotó: Imre György/

– Ezen felül az elmúlt hónapokban három-négy alkalommal saját forrásból is telepítettünk halakat – árulta el lapunknak Balog Zoltán. – Mindezt szakember iránymutatása mellett úgy végeztük el, hogy minél előbb visszaálljon az eredeti fauna, az élővilág összessége. Mint megtudtuk, tavaly ősszel ragadozókat, csukát, harcsát süllőt, sügért, idén vegyes keszeget és pontyot helyeztek ki. A tervek között szerepel, hogy nagyobb, 6–8 kilós pontyokat is telepítenek majd.

– Ezt azonban csak akkor tesszük majd meg, ha kikerülnek a területre a térfigyelő kamerák. Az áram lekötése már megtörtént, és várhatóan egy hónapon belül felszerelik az említett eszközöket is – fogalmazott a Békési Horgász Egyesület elnöke. Ugyancsak

a térfigyelő kamerák működését követően padok is körülölelik majd a tavat.

Balog Zoltán kiemelte, azokat már beszerezték, s az ülőalkalmatosságot a horgászok mellett azok is használhatják majd, akik a kellemes, vízparti környezetben egy kicsit üldögélnének. Azok számára, akik hosszabb időt töltenek majd a parton, egy mobil vécét is fel fognak állítani.

Egyébként már most is járnak ki családok és fiatalok is a Puskaporoshoz, de a további fejlesztések még többeket vonzhatnak majd. Ennek érdekében az egyesület füvesített, illetve szomorúfűz-csemetéket is ültetett, egy fasort telepített. Később játszóteret is kialakítanának, amihez keresik a pályázati lehetőséget, illetve a saját erős megvalósításon is gondolkodnak.

A tóban látható egy kis sziget is, ami madarak otthonául szolgál.

– Bár nem sok időm van kijárni, amikor lehetőségem nyílik rá, szívesen jövök horgászni a tóhoz – árulta el lapunknak Kecskés Bence, aki hétfő délutáni látogatásunk idején már több szép halat, például egy 2 kiló 18 dekás pontyot és egy kárászt is fogott már. A fiatalember elárulta, hogy sok a fogás a tavon, előfordult, hogy egy ismerőse alig néhány óra alatt huszonhat pontyot fogott. A halakat egyébként nagyon sokan visszaengedik.

Közel ezernégyszáz tagot számlál a Békési Horgász Egyesület

Balog Zoltán kérdésünkre elmondta, a Békési Horgász Egyesület 1380 tagot számlál, közülük mintegy 380-an nyugdíjasok és gyermekek, a többiek az aktív korosztályból kerülnek ki. Az elnök elmondta, egy főállású alkalmazottjuknak és a két közalkalmazottjuknak köszönhetően keddtől szombat délutánig nyitva tart az irodájuk, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a járványhelyzet nehezebb időszakaiban is lehessen ügyeket intézni a plexifallal ellátott ablakon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában