utazás a múltba

2021.05.06. 12:30

Megnyitotta kapuit a csabai Gabonamúzeum

Újra megnyitotta kapuit a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a Gyulai úton, a CsabaPark szomszédságában lévő Gabonamúzeum, ami Békéscsaba mini skanzenének is nevezhető – jelentették be csütörtökön a helyszínen, a nemrég felújított szélmalomnál tartott sajtótájékoztatón.

L.B.

Néptáncos fiatalokkal nyitott meg újra a Gabonamúzeum

Fotó: Bencsik_Adam

Varga Tamás alpolgármester elmondta, visszatért az élet a kulturális intézményekbe, így a múzeumba is, amelyek nagyon várták a nyitást. Kiemelte: ugyanakkor a koronavírus még itt van, a járvány még nem ért véget, ezért indokolt az óvatosság. Aláhúzta: a Gabonamúzeum területén minden adott ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a látogatók, akik egy csodás miliőbe csöppenhetnek, a múltba utazhatnak vissza.

Fotók: Bencsik Ádám

Salamon Edina, a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzos muzeológusa elmondta, egykor a hazai gabonatermesztés és -feldolgozás bázisa volt Békés megye, majd sorolta, hogy milyen érdekességek láthatók a Gabonamúzeum területén.

Az egyik kuriózum a Csókási-féle holland típusú szélmalom, ami az 1800-as évek közepén épült a Békéssámson határában lévő Csókás pusztán. Békéscsabára, a Gyulai útra 1978-ban telepítették át. A másik pedig az eredetileg 1824-ben épült háromosztatú Gajdács vagy Csabai-tanya, ami az 1888-as árvíz után színnel, istállóval és melléképületekkel bővült. A vertfalazatú, szabadkéményes épület, a rőzsevázra sártapasztással készült kemence, a konyhai tüzelőhelyek, a nádfedés az alföldi építkezési mód ősi maradéka.

Hangsúlyozta, a város és a múzeum számára fontos, hogy az épületek állagát megóvhassák, azokat felújítsák. Az elmúlt években megújult a Gajdács tanya tetőszerkezete, a Vésztő-Mágori szín szintén vadonatúj tetőfedést kapott, megszüntették a beázásokat. A szélmalmot pedig a Modern Városok Program keretében korszerűsítették. A szakember hozzáfűzte: új tanítási, tanulási lehetőségeket kínál a Gabonamúzeum, amely foglalkozásoknak is otthont adhat.

Néptáncos fiatalokkal nyitott meg újra a Gabonamúzeum

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta: a Gabonamúzeum azok számára látogatható, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, valamint a velük érkező 18 év alattiaknak, és nem kötelező, de javasolt a maszk viselése. A múzeum lépcsőzetesen nyit: május 15-én megnyílik a gyermekrajz-kiállítás, 20-áig csak az tekinthető meg. Május 21-étől pedig immár az egész múzeum látogatható, új állandó és új Munkácsy Mihály-tárlattal várják a védettségi igazolvánnyal érkező érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón közreműködtek a Hétpróbás néptánciskola növendékei, akiket Vaszkó János és Vaszkó Renáta készített fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában