orsós krisztián

2021.05.22. 11:25

Lábát adta kislányáért az eleki Messi, családja, barátai gyászolják

„Apukám, apukám” – mutat a fotón szülőjére a kétéves Lilien. Annak a futballistának a kislánya, akit az eleki Messinek hívtak. Orsós Krisztián, a gólvágó 21 évesen az egyik lábát adta lányáért, hogy legalább esélye legyen felnevelni. A gyilkos kór, a rák azonban elragadta. Krisztiánt egy éve kísértük utolsó útjára az eleki román temetőben. Párja, lánya, közeli és távolabbi hozzátartozói sem felejtik.

Nyemcsok László

Lilien és Netti egymást ölelve gondol Krisztiánra

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Krisztiánnak egy mindennapinak tűnő sportsérülés után kellett amputálni a bal lábát. A Messivel való hasonlósága pedig onnan fakad, hogy a maga szintjén, a megye labdarúgásában olyan gólzsáknak számított, mint világviszonylatban az argentin zseni. Mindketten több találatot szereztek annál, mint ahány mérkőzésen játszottak, Krisztián 250 találkozón 270-et.

A középcsatár a Lőkösháza megye II.-es csapatának egy 2018 őszi rangadóján az első félidőben két találatot is szerzett a zuhogó esőben. A mély talajon a második játékrészben sérülést szenvedett, de ebben senki nem volt vétkes. Elsőre kívülről nem is látszott, hogy nagy a baj, de Krisztián már akkor érezte, hogy ez komolyabb egy átlagos sérülésnél.

Orvosok vizsgálták, mert bevizesedett, bevérzett a bal lába, és nem sokkal ezután Budapesten már daganatot feltételeztek a szakemberek, amit a szövettani vizsgálat megerősített.

Lilien és Netti egymást ölelve gondol Krisztiánra

– A specialisták elmondták, megpróbálják kiszedni a már ökölnyi nagyságú daganatot, ami a legrosszabb helyen van, de nem biztos, hogy a műtétet túléli a párom. Ha igen, akkor is nagy eséllyel maradnak rákos sejtek, és olyan daganatról van szó, mely hamar áttéteket okozhat – emlékszik könnyeivel küszködve a most 21 éves Netti. – Pár hónapos volt akkor a kislányunk. Krisztián elsősorban rá gondolt, azt mondta, látnia kell, ahogyan felnő. Belement hát abba, hogy a bal lábát térdtől levágják.

Ez 2019 augusztusában történt. Októberben a méretre elkészített műlábával már passzolta is a labdát gyermekének az eleki Messi.

– A múlt év januárjától kemoterápiát kapott volna, de annyira gyenge volt, hogy nem tudta a kezeléseket felvenni. Ezért maradt a gyógyszer – ecseteli Netti. – Élni és erősnek látszani akart, de egyre gyengébb lett, a fájdalmai nőttek. Annyira, hogy bő egy éve a mentő bevitte a csabai kórházba, és másnap meg is halt. El sem búcsúzhattunk tőle, mert akkor már tombolt a koronavírus-járvány.

Netti szemeit törölgetve elmondja, nagyon fiatalként kellett egy ekkora tragédiát átélnie. Most Lőkösházán, a nővérééknél laknak Liliennel, mert innen hathatós támaszt kapnak. A gyesből és a családi pótlékból élnek, és mindennap gondolnak Krisztiánra. Ki-kimennek az eleki román temetőbe, ahol a gólzsák örök álmát alussza. Virágot visznek, párja halálának egyéves évfordulóján pedig még többet sírtak a sírnál.

Netti a búcsúzáskor csak annyit mond: Krisztiánnak tehetséget, családot adott a Jóisten. Most fentről figyel és vigyáz rájuk, főként a szeme fényére, a kis Lilienre.

Sokan siettek a segítségükre

Krisztiánnak és családjának­ sokan siettek a segítségére, így az eleki önkormányzat és a Magyar Labdarúgó-szövetség is. Szelezsán György, Elek polgármestere­ ­elmondta, az MLSZ ötmillió­ forintos támogatást nyújtott az önkormányzatnak, hogy Krisztiánéknak lakást vásároljanak a településen. Ez megtörtént, beköltöztek, a családfő azonban hamarosan elhunyt. Ezt követően a lakás ajándékozás címén a kislányé lett. Amennyiben Lilien jövőbeli tanulmányait esetleg máshol képzeli el, a gyámhatóság közreműködésével eladható az ingatlan, és a befolyt pénzből máshol vehetnek lakást a kislány számára.

Korábbi cikkeink itt olvashatóak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában