megelőzés

2021.05.20. 10:43

Kikötőket ürítettek ki az árhullám miatt Békésben

Az árhullám miatt ki kellett üríteni a békési kishajó-kikötőt – tudtuk meg a helyszínen tartózkodó Kálmán Tibor polgármestertől.

P. G.

Forrás: Békési Kishajó Kikötő/archív

A városvezető elmondta, szerdán már majdnem teljesen elpakolták az eszközöket, csütörtökön reggel a szaniter konténer daruzásával folytatódott a munka, amit a stégrendszer szétszedése, lekötése, és a partra húzása követ.

A polgármester – aki szintén részt vett a munkában – kiemelte, a jó a rosszban, hogy mind a kikötőt üzemeltető Békési Kajak-Kenu Club, mind a hajótulajdonosok és horgászok egymást segítve dolgoztak a létesítmény kiürítésén, mindenki segítette a munkát, ahogyan csak tudta, ennek is köszönhető, hogy hatékonyan és gyorsan végeztek ezzel a tevékenységgel. A hajók, csónakok tulajdonosait azonnal értesítették, igény esetén a vízi járműveket a Dánfoki Üdülőközpont parkolójában helyezik el, és szintén ott kapnak helyet a kikötő eszközök is. A polgármester kérdésünkre hangsúlyozta, az árhullám levonulását, illetve a létesítmény kitakarítását követően telepítik majd vissza a kikötői elemeket, illetve a hajók, csónakok is akkor térhetnek vissza a létesítménybe. A pontos időpont az időjárási tényezőktől függ.

Kálmán Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben kevésbé volt jellemző az ilyen jellegű árhullám, az utóbbi három évben azonban már másodszor fordul elő. Tavaly előtt is hasonló módon kellett kiüríteni ideiglenesen a kikötőt.

Kálmán Tibor elmondta, a kikötőt gyorsan ki kellett üríteni /Fotó: Gazsó János/

A köröstarcsai kikötőben a hajók egyelőre maradnak, ellenben a kikötői eszközöket, például a padokat, egyéb kiegészítőket csütörtökön reggel a gátra telepítette az üzemeltető a helyi házi brigád segítségével – tudtuk meg Lipcsei Zoltán polgármestertől. Amennyiben szükséges lesz, a büfékocsit is elmozdítják a helyéről, hogy megóvják a víztől, és nagyon magas árhullám esetén a hajókat is el kell majd vinni a kikötőből. Bíznak abban, hogy ez utóbbira azért nem lesz szükség.

A gyomaendrődi vízitúra megállóhelyen is hasonló megelőző munkálatokra, eszközök elpakolására volt szükség az árhullám miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában