Galériával

2021.02.24. 19:20

Soltész Miklós újabb forrás érkezését jelentette be Battonyán

Folytatódnak a fejlesztések a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda intézményében. A részletekről helyszíni bejárást követően adott tájékoztatást Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán. Elkísérte Battonyára az Országos Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szutor Lászlóné.

Csete Ilona

20210224 Battonya Felújították a battonyai Szerb Általános Iskolát a képen Soltész Milós államtitkár fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Csendes volt a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda épülete kívül s belül. Az iskolások hazamentek, az ovisoknál pedig az altatási idő volt, amikor a helyszínre érkezett Soltész Miklós államtitkár, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Boros Csaba Battonya polgármestere és Varga István Tamás jegyző.

A házigazda, Gyenes-Ecbauer Miklós, az iskolai tagintézmény vezetője mutatta meg a tavaly befejezett és már a legkisebbek által birtokba vett új óvodai részt, ahol tornaszobát is kialakítottak az elnyert 130 millió forintos fejlesztés jóvoltából.

Gyenes-Ecbauer Miklós, Szutor Lászlóné, Boros Csaba, Soltész Miklós és Zalai Mihály az iskolában tett látogatáson /Fotó: Bencsik Ádám/

Mesélt arról is, hogy a főépületük 1896 óta szolgálja a szerb oktatást. Jelenleg 76 diákjuk tanul e történelmi falak között. Nagy felújításnak köszönhetően (2011-ben bővítették is az épületet) vakítóan fehér falaik messziről hirdetik, családias és gondozott légkörben zajlik az oktató-nevelő munka.

A szeptemberre elkészült részben – ahol 80 négyzetméteres tornaszoba, mosdó, kazánház, egyéni fejlesztő és egy csoportszoba kapott helyet – Soltész Miklós a helyi pedagógusokkal is találkozott, akik úgy fogalmaztak, szeretnék, ha a battonyai szerbek jó híre eljutna sok helyre. A cél, hogy a gyerekek szeressenek ebbe az épületbe valamint iskolába, óvodába járni. A fejlesztések eredményeként sokkal kényelmesebben elférnek.

Szutor Lászlóné az emelet beépítésének a terveit mutatva hozzátette: „Mi mindig álmodunk!”

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, megyénk sokszínű, Battonyán is példás a nemzetiségek együttélése. A TOP-os forrásoknak köszönhetően ebben a városban is jelentős összegből újulhatott meg az épület.

Boros Csaba polgármester, mint egykori óvodása és iskolása a szerb oktatási intézménynek, elégedettségének adott hangot, hiszen minden helybe érkező forint hozzájárul az ott élők életminőségének a javításához.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új épületrészben, ahol tavaly elkészült egy tornaszoba is, elmondta, a szerb országos önkormányzat oktatási intézményeiben személyesen megtapasztalhatta az elkötelezett szakmai munkát.

Kiemelte, öt olyan településen járt, ahol megtapasztalta a szerb országos önkormányzat odafigyelésének jó példáit.

– Látva a mostani fejlesztést, valamint a következő, az épület mellett megépülő 300 milliós sportcsarnok helyszínét, úgy vélem mindez biztosítéka annak, hogy a battonyai nemzetiségek fiataljai szerető, minőségi környezetben tanulhatnak s tölthetik mindennapjaikat. Nekünk minden gyermek számít, ha ez a tornacsarnok elkészül, azt használja, szerb, román nemzetiség is – tette hozzá.

A szerb ortodox templomban tett látogatást

A jelenlegi helyzetben a gazdaság újraindítását szolgálja minden beruházás. Fontos feladat a munkahelyek megőrzése, a helyi munkaerő lehetőséghez juttatása – hangsúlyozta az államtitkár. Bejelentette, újabb 50 millió forint áll rendelkezésére a battonyaiaknak, hogy folytathassák az iskola épületének a további fejlesztését, az emelet bővítését. Valamint a sportudvar kialakítása is megoldódhat. A vendégek a város legrégebbi épületét, az 1793-ban épült szerb istenházát is felkeresték. A Kisboldogasszony szerb ortodox templomban fogadta az államtitkárt Gálity Illés főesperes. Bemutatta értékeiket és arról is beszélt, milyen törekvéseik vannak a felújításokkal.

A szerb ortodox templomban Gálity Illés főesperessel találkozott Soltész Miklós. /Fotó: Bencsik Ádám/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában