vízügyi tájékoztató

2021.02.14. 12:27

Folytatódott a lassú áradás Békésnél

Az elmúlt 24 órában a romániai vízgyűjtőn és magyar területen sem észleltek csapadékot, és folytatódott az árhullámok levonulása a Körösök vízrendszerében.

beol.hu

A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója szerint a Fekete-Körös teljes szakaszán apad, a Fehér-Körös Gyulánál gyengén árad, a vízállás itt vasárnap reggel 400 cm volt. A Sebes-Körös Körösladánynál még árad, a vízállás 470 cm volt. A Berettyó Szeghalom felett apad, a Hármas-Körös végig gyengén árad, Gyománál vasárnap reggel 587 cm, Szarvasnál pedig 621 cm volt.

A Kettős-Körösön Békésnél folytatódott a lassú áradás, 686 cm-es vízállásnál.

Vízhozammérés a Kettős-Körösön /Fotók: KÖVIZIG/

A hidrológiai helyzetre való tekintettel másodfokú készültség van a Fekete- és a Kettős-Körösön és első fokú készültség a Fehér-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón.

Az igazgatóságunk mind a tíz belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

Az elöntött terület nagysága 10 005 hektár (ebből vetés: 3 685 ha, szántó: 2 630 ha, rét-legelő: 2 545 ha, egyéb: 1 145 ha) – derül ki a KÖVIZIG közleményéből.

Jelenleg összesen 46 szivattyútelep (ebből 7 folyamatos üzemben) üzemel. Szombaton az átemelt víz mennyisége 3 593 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2021. 01. 22.) összesen 29 011 ezer m3 vizet emeltek át.

A vargahosszai szivattyútelep gépi gereb

Folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a folyókba. Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban csapadék nem várható, folytatódik a hideg időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában