Békés megye

2021.02.16. 11:26

Beülhetnek a padba a végzősök

Az érettségi vizsgákig még három hónap van hátra, a koronavírus-járvány miatt azonban a diákok idén is digitális oktatásban készülnek a megmérettetésre. Az iskolák a tavalyi tapasztalatok alapján látják el a feladataikat, ám ahol szükségesnek érzik, ott speciális, személyes felkészítőket szervezhetnek.

Hírlap-összeálítás

20210210 Békéscsaba Elkezdődtek a csoportos fakultációk az iskolákban. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs egyik januári sajtótájékoztatóján emelte ki, hogy azokban az oktatási intézményekben, ahol szükségesnek érzik, az osztályfőnök, a szülői munkaközösség, az érintett tanulók és az intézményvezető egyeztetése után jelenléti rendben is elkezdhetik az érintettek az érettségikre felkészülést.

Ennek megfelelően a békéscsabai Belvárosi iskolában már ilyen formában tartják a legtöbb fakultációt.

A békéscsabai Belvárosi iskolában már elkezdődhettek a csoportos fakultációk /Fotók: Bencsik Ádám/

Dr. Malatyinszki Anita elmondta, bizonyos tantárgyakból az érettségi előtt állók számonkérése is „élőben” zajlik, legutóbb például a matematika-témazárót írták meg kisebb csoportokra bontva a végzősök. A megbízott intézményvezető kiemelte, a fiatalok a személyes megjelenést egyáltalán nem vették rossz néven, sőt, örömmel lépnek be az iskolába, hisz’ nagyon hiányoznak nekik a társaik és a tanáraik is.

– Az online számonkérés nem lehet annyira hatékony, bizonyos tárgyakból pedig a kísérletek is az érettségi részét képezik – tette hozzá Brazda Zsolt. Az intézményvezető-helyettes hozzáfűzte, a fakultációkon – a fizika-, informatika-, idegennyelv-, kémia-, biológia-, testnevelésórákon –

az egy csoportban lévő diákok száma nem haladja meg a tíz főt, a járványügyi szabályokat maximálisan betartják.

Kiemelte, a szóbeli és írásbeli számonkérések az érettségi vizsgákra történő felkészülést segítik, sőt, a személyes találkozások lelkileg is sokat adnak. Tapasztalatai szerint a gyerekek nehéz mentális helyzetben vannak, ennek ellensúlyozására a lehető legtöbbet igyekeznek megtenni emberként, tanárként is.

A Belvárosi gimnázium végzős tanulója, a közgazdásznak készülő Mázor Emil elárulta, bár a digitális tanrendben több időt tudott fordítani a továbbtanulása szempontjából fontos tárgyakra, jobb, hogy a fakultációkra bejárhatnak. Véleményét osztotta a járműmérnöknek készülő Tárnyik Dániel is, annak ellenére, hogy az otthoni tanulással bejárósként egy-másfél órát spórolt naponta az utazás kihagyásával. Nagy Levente, aki programtervező informatikus szeretne lenni, elmondta, pozitívan állt a digitális oktatáshoz, úgy érzi, jól be tudja osztani a saját idejét, de az érettségi közeledtével ő is örül a személyes kontaktnak.

Dr. Blahó Jánostól, az orosházi Táncsics gimnázium igazgatójától megtudtuk, idén 155 érettségizőjük van, és most zajlik a diákok körében az igényfelmérés.

– Nem egyszerű a megoldás megtalálása, hiszen miközben zajlik a digitális oktatás, a tanárok órarend szerinti beosztásban dolgoznak, ráadásul zárva a kollégium. Egyelőre kérdés, mennyi tanuló jelez vissza, hogy vidékről (akár megoldva a szállását) is Orosházára utazik a konzultáció, a tantermi felkészítés érdekében.

Azt érezzük, a szakmai érvek mellett vannak ám lelki motivációk is:

végre találkozhatnak egymással és a pedagógussal. Az igazgató elmondta, a digitális oktatás sikere érdekében táblagépekkel segítik diákjaikat, amelyek olyan szintű tanulás-tanítást eredményeznek, mintha az a tanteremben történne. Ám tény, vannak érettségi tárgyak, amikhez szükséges volna a személyes találkozás.

Az Andrássyban is most mérik fel az igényeket

A békéscsabai Andrássy Gyula gimnázium intézményvezetője elmondta, náluk is igényfelmérés zajlik, a kérdőívek feldolgozása után fognak dönteni a személyes felkészítőkről. Szabó László hozzátette, tanulócsoportok jelenleg is működnek – a természettudományos tantárgyaknál a számolás, a testnevelés érettségi kapcsán a gyakorlatok miatt fontos – a járványügyi előírások betartása mellett.

Az intézményvezető hozzáfűzte, most, az érettségi közeledtével tovább nő az igény ezek iránt. Öt párhuzamos osztályban összesen 157 végzős diák készül a májusi vizsgákra, emellett azok száma, akik előrehozott érettségit tesznek, további 50-100 fő között mozog. A tanárok az Andrássyban is igyekeznek a gyerekek igényeihez mérten, a szülőkkel egyeztetve, együtt dönteni. Sikerrel alkalmazzák a nevelőtestület által, a tavaszi tapasztalatok alapján kidolgozott saját digitális protokollt, és a személyes felkészítőknél is figyelnek arra, hogy az online órarend ne sérüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában