Körös-Maros Nemzeti Park

2021.01.02. 11:25

Felújított kilátókkal, tanösvénnyel várják a látogatókat

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szabadon látogatható tanösvényei és megfigyelőtornyai télen is várják a látogatókat. A jövő évre készülve pedig három megfigyelőtornyuk és egy tanösvényük felújítása fejeződött be – adta hírül a nemzeti park.

V. E.

Elmondták, a Vésztő és Szeghalom közötti út közelében található toronyból vendégeik számára szép kilátás nyílik a Mágor-pusztára. A terület jelentőségét a Kis-Sárrét hajdani vízi világának maradványai, majd a folyószabályozást követő másodlagosan kialakult szikes puszta növény- és állatvilága adja.

Páratlan természeti értékeinkre nyílik kilátás a megfigyelőtornyokból /Fotó: KMNP/

A pusztai tanösvény alig több mint fél kilométeres útvonalán megismerhetik az érdeklődők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékeit. Útvonala egyaránt vezet vizes és pusztai élőhelyek mellett, a Holt-Sebes-Körös mentén haladva pedig számos vízi és vízhez kötődő fajt figyelhetünk meg. Ilyen például a vízfelszínt néhol teljesen befedő apró békalencse vagy a rucaöröm. A holtágon előfordul még a fokozottan védett vidra, valamint récék és gémfélék is.

Az igazgatóságtól megtudtuk, a Kardoskúti Fehértó részterület a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legértékesebb élőhelye. A természetes úton kialakult szikes tó nemzetközi jelentőségű pihenő- és táplálkozóhelye a vonulások idején itt megszálló több tízezer különböző madárnak.

A Fehér-tó és környezete ezért is fokozottan védett terület.

Az itt fellelhető természeti értékek felfedezését a Kardoskút és Hódmezővásárhely közötti út mellett felállított két megfigyelőtorony segíti, melyekből kettő újult meg most. Ezekből lehetőség nyílik a terület páratlan természeti értékeinek és madárvilágának megfigyelésére az élővilág zavarása nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában