Munkácsy Mihály Múzeum

2020.12.10. 14:13

Trianon 100 címmel nyílt virtuális kiállítás Békéscsabán

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum idén nagyszabású kiállítás keretében szeretett volna megemlékezni az 1920. június 4-ei, trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

Ny.L.

Horthy Miklós Békéscsabán

Ando György igazgató és Forrainé Kovács Márta, a múzeum történésze kiemelte, a kialakult járványhelyzet miatt végül szabadtéri tárlat megrendezésével adtak átfogó képet a száz éve aláírt szerződés előzményeiről, tartalmáról és következményeiről.

– Trianon komoly fordulópontot jelentett Magyarország történetében, éppen ezért célunk, hogy ne csak a centenárium évében, hanem később is fenntartsuk az érdeklődést a téma iránt – hangsúlyozta Forrainé Kovács Márta. – Így jutottunk el ahhoz a gondolathoz, hogy egy virtuális kiállítással emlékezzünk. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a tárlat elkészült. Arra törekedtünk, hogy azokat a gyűjteményi darabokat is bemutassuk, melyeket a korábban megrendezett szabadtéri kiállításon nem volt lehetőségünk. A kiállítás a tanítás kiegészítő eleme lehet az általános iskolásoktól a gimnazistákon át, egészen az egyetemi hallgatókig.

Horthy Miklós Békéscsabán

Az első rész témája a Monarchia felbomlása és Horthy kormányzóvá választása, a második rész külön foglalkozik a román megszállás időszakával, mely Békéscsaba életében igen meghatározó volt. Ezután a magyar békedelegációt és a szerződés aláírásának körülményeit mutatják be. A legnagyobb hangsúly a negyedik fejezeten van, hiszen itt plakátok segítségével érzékeltetik, hogy mekkora veszteség érte az országot Trianon után.

A múzeumban őrzött, a történelmi Magyarországról származó képeslapok segítségével illusztrálják, hogy milyen településeket csatoltak el 1920-ban. Az utolsó rész Trianon hatásával foglalkozik, hiszen a menekültek megjelenése mellett erre az időszakra tehető a revizionizmus kialakulása, vagyis a békeszerződés felülvizsgálatáért küzdők mozgalma. A virtuális tárlat már megtekinthető a Munkácsy Mihály Múzeum honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában