AUT-PONT Alapítvány

2020.11.16. 15:51

Elismerték az autizmussal élőkért tevékenykedő csabai szakembereket

A békéscsabai városi közgyűlés elismerésében részesült nemrégiben az AUT-PONT Alapítvány kollektívája. A szervezet 1999 óta működik a megyeszékhelyen, fő célja, hogy az autizmussal élők életvitelét, életszínvonalát és helyzetét lehetőségeihez mérten közelítse az átlagoshoz.

Nagy Szilvia

20201105 Békéscsaba Foglalkozások az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítványnál. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Szántó Tamás elmondta,

a kitüntetés jelentősége, hogy mindazok munkáját elismerték, akik az alapítvány által szervezett terápiás, szociális szolgáltatások mögött állnak, akik nap mint nap korszerű és szakszerű támogatást igyekeznek nyújtani az érintett gyerekeknek, fiataloknak és a felnőtteknek.

Az alapítvány elnöke hozzátette, jelenleg tizenegy főállású és négy közfoglalkoztatásban ­dolgozó tevékenykedik gyógypedagógusként, asszisztensként, szociális munkásként, ápolóként, gondozóként és szervezőként az AUT-PONT kötelékében.

Számos foglalkozással segítik az autizmussal élőket Békéscsabán /Fotó: Bencsik Ádám/

Munkatársaik folyamatosan képzik magukat, az autizmuszavar kapcsán komoly tapasztalatokkal bírnak. Intenzív kapcsolatot ápolnak más szervezetekkel, szakemberekkel, akiket rendszeresen vendégül is látnak, hogy megosszák szerzett tudásukat.

Szántó Tamás kiemelte,

a tudomány és a diagnosztizálást támogató eszközök fejlődése révén ma már lényegesen több gyermeket tudnak kiszűrni, mint húsz évvel ezelőtt. Csaknem minden 68. ember életét befolyásolja az autizmus, szerinte a megyeszékhely valamennyi óvodájába, iskolájába járnak olyan gyermekek, akik számára nehezebb a közösségben történő eligazodás.

– Az alapítvány által támogatott felnőttek 8 és 16 óra között gyógypedagógusok által ütemezett rend szerint töltik idejüket, fél óránként váltakoznak a terápiás és a szabadidős tevékenységeik – árulta el. Hozzáfűzte, fejlesztik az alapkészségeiket, de a legfontosabb, hogy támogató közegben, jó hangulatban töltsék az időt, eredményesnek érezve magukat.

Kérdésemre, hogyan tud egy hétköznapi ember egy autizmussal élő segítségére lenni, elmondta,

azzal, hogy embertársunkat igyekszünk megérteni, és elhisszük, hogy nem mások bosszantása motiválja viselkedését, máris sokat tettünk.

Hozzáfűzte, a kezdetektől igyekeznek a társadalom minél több szereplőjéhez eljuttatni az érintettekkel kapcsolatos információkat.

Egy laikus, például a szomszéd, a bolti eladó, vagy a buszvezető nem tudja, miből fakad a furcsa viselkedés. A speciális zavar az esetek döntő többségében küllem alapján nem ismerhető fel, a zavarban szenvedők a bizonytalanság, a diszkomfortérzés miatt produkálnak átlagostól eltérő viselkedést. Sokszor kerülnek kényelmetlen helyzetbe, az információk hiánya vagy sokasága zűrzavart okoz, a történések számukra nehezebben értelmezhetők.

Ha azonban empátiával fordulunk a másság felé, könnyebb megérteni: valójában csak figyelmet, türelmet kérnek. Támogatást – szóban vagy gesztusokkal –, hogy egy érthetőbb, kiszámíthatóbb környezetben élhessenek.

Felvetésemre, hogy mennyire érinti az autizmussal élőket a vírushelyzet, elhangzott, ők nem törekednek társas kapcsolatokra, ritkán járnak klubokba, kulturális vagy sportrendezvényekre, a korlátozások így kevésbé zavaróak. Egy-egy hétköznapi mozzanat kapcsán azonban folyamatosan szembesülhetnek mardosó kérdéseikkel: meddig tart, mi az oka, el tudom-e kerülni. Stressz-szintjük eleve magasabb, ahogy most az átlagembereké is. Szántó Tamás rávilágított, jelenlegi talajvesztettségünk az autizmussal érintettek számára mindennapos kihívás.

Húsz helyi fiatalt segítenek a támogató szolgáltatással

Az AUT-PONT Alapítvány elsősorban szociális alapszolgáltatásokat nyújt, több mint húszan veszik igénybe a békéscsabai nappali ellátást, a fejlesztőfoglalkozásokat, és a támogató szolgáltatás keretében is húsz gyermeket, fiatalt segítenek. Szülősegítő, terápiás szolgáltatásaikat majd’ 260 család vette már igénybe. Szántó Tamás alapító elmondta, céljuk, hogy a látókörükben lévőknek olyan pluszszolgáltatásokat biztosítsanak, mint a korai gondozás és a felnőttkori nappali, bentlakásos ellátás.

Kiemelte, ha az immár 14–15 éve egy közösséget alkotó fiatalok számára sikerülne lakhatási szolgáltatást létrehozni, nagy előrelépést, a szülőknek pedig megnyugvást jelentene. Ha források nyílnak, az alapítvány munkalehetőségek megteremtésében is gondolkodna, szemléletformáló feladataikat illetően pedig az egyenlő esélyű hozzáférés és az autizmus-szempontú akadálymentesség sarokköveit igyekezne tovább szorgalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában