önkéntesek

2020.11.27. 13:55

A véradók napján a megyei Vöröskereszt díjazta segítőit

A koronavírus-járvány miatt központi ünnepséget nem rendeztek pénteken megyénkben a magyar véradók napján, ugyanakkor a kitüntetéseket postázzák az elismerésben részesültek számára, illetve többet jövő héten, egyenként adnak át.

Ny.L.

Illusztráció: Shutterstock

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, hogy 111-szeres, teljes véradásért Pro Vita-díjban, miniszteri kitüntetésben részesült a mezőberényi, Puskás Andrásné. Kiemelkedő szervezőmunkájáért a Véradómozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést kapta a békéscsabai Frankó Attila. Véradóbarát Munkahely-díjban részesítették a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-t, a véradómozgalmat támogató oklevelet a Gyulai Várfürdő Kft.-nek ítélték oda. A véradásszervezést támogató egészségügyi dolgozók közül dr. Rus-Gal Gabriela, a gyulai véradóállomás vezetője érdemelt ki díjat. Több mint 1700 megyénkbeli véradó az eddigiektől eltérően nem személyesen, hanem postán kapja meg a Vöröskereszt elismerését.

Illusztráció: Shutterstock

Tóth Zoltánné pénteken – egy kis történeti áttekintést is nyújtva – elmondta, a szervezet 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében, mikor nagyobb, mikor kisebb sikerességgel, de soha nem csökkenő lelkiismeretességgel, és lelkes, önkéntes szervezőkkel. Először 1954. november 27-én adtak át kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradásszervezőknek. A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa 1987 decemberében ezért határozott úgy, hogy november 27-e legyen a véradók napja, és nyújtson ismétlődő lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének intézményes kifejezésére.

– Önkénteseink hihetetlenül sokat tettek és tesznek a magyar, a Békés megyei egészségügyért. A vérük mellett követendő példát is adnak. Követendő példát, hogy igenis van önzetlenség, igenis van emberség, érdek nélkül segítség – hangsúlyozta lapunknak Tóth Zoltánné. – Vöröskeresztesként minden nehézség, gond és próbatétel ellenére büszke vagyok, hogy ez a szervezet gondozója eme önzetlen, önkéntes, személyes érdekektől mentes véradómozgalomnak. Őszinte elismeréssel szólok azokról, akik segítik munkánkat véradóként, önkéntes szervezőként vagy véradást támogató munkahelyi vezetőként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában