Andrássy / Belvár

2020.10.24. 12:07

A legjobb százba került két csabai középiskola

Két Békés megyei középiskola, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, valamint a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium került a száz legjobb hazai gimnázium közé a HVG nemrég megjelent kiadványában. Az Andrássy a 69., a Belvár pedig a 91. helyen végzett.

L. B. - N. Sz.

A középiskolákat több szempont alapján rangsorolták.

Nézték a kompetenciamérések eredményeit matematikából és szövegértésből, figyelembe vették az érettségik eredményét magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvből, valamint górcső alá kerültek a felvételi eredmények is.

Szabó László, az Andrássy igazgatója elmondta, évek óta a legjobb száz között szerepelnek, és bár tavaly a 63. helyen végeztek, az idei 69. helyezés is kiváló teljesítmény. Csak néhány régióbeli középiskola előzte meg őket,

és több nagyobb és nagyobb vonzáskörzettel bíró, ugyancsak a régióban található középiskolákat utasítottak maguk mögé, Békés megyében pedig ők lettek a legjobbak.

A történelem érettségi eredmények tekintetében a 40., a felvételi pontszámokat nézve a 47. helyen zártak, tehát az összesített 69.-nél előrébb.

Kiemelte: a remek helyezés a lelkiismeretes és magas színvonalú szakmai munkának köszönhető, mérhető a pedagógiai hozzáadott érték, a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra egyaránt gondot fordítanak. Figyelik, melyek a problémás területek, ahol javítani szükséges. Hangsúlyozta: a szakmai munka során építenek a rózsás tradíciókra, a minőségre.

A versenyképes tudás és műveltség átadása mellett ugyanakkor törekszenek a fiatalosságra is, követik a 21. század irányait.

Jelentős a sportélet a gimnáziumban, valamint pezsgő diákélet folyik, erre példa a Rózsa fesztivál.

A Belvár a 91. helyen végzett, ugyanakkor a továbbtanulási összesítés alapján az 59. helyet szerezte meg – ismertette dr. Malatyinszki Anita. A gimnázium megbízott igazgatója elmondta, örömmel fogadták az eredményt, a belvárosi iskola falai között hosszú évek óta jó képességű diákok tanulnak.

Hozzátette,

a gimnáziumi tagozatban a tanárok kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a fiatalok minél előbb középfokú nyelvvizsgával rendelkezzenek, és meg tudják valósítani továbbtanulási szándékaikat.

Megemlítette, idegen nyelvből sokan tesznek előrehozott érettségi vizsgát is, sőt többen büszkélkedhetnek felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. A felvételi mutató kapcsán kiemelte, kollégái nagy gondot fordítanak a továbbtanulásra történő felkészítésre is, a diákok 80-90 százaléka évről évre az első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe nyer felvételt.

Hangsúlyozta,

a jövőben is az az iskola célja, hogy minél előkelőbb helyezést érjen el a rangsorban.

Top 100 gimnázium

1.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

2.

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

3.

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

...

69.

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

...

91.

Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium

Forrás: HVG.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában