galériával

2020.09.22. 19:52

Folyamatosan fejlődnek a gyulai óvodák

Kedden délelőtt bemutatták a gyulai Németvárosi Óvodában megvalósult fejlesztéseket, délután pedig átadták a kibővített Románvárosi Óvodát. Mindkét eseményen részt vett Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője.

P. G.

20200922 Felújították a Németvárosi óvodát Gyula Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Forrás: Bencsik Ádám

Fotó: BENCSIK ADAM

A Németvárosi Óvodában megtartott délelőtti sajtótájékoztatón Mittag Mónika önkormányzati képviselő, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, idén ismét 10 millió forint támogatásban részesültek az óvodára a Miniszterelnökség nemzetiségi kiegészítő keretéből. Emlékeztetett arra, hogy évről évre jelentős forrást tudnak ilyen módon az intézmény fejlesztésére fordítani, és a helyi önkormányzati is segíti a munkájukat, beruházásaikat. Az óvoda mellett álló telket is a város vette meg, hogy nagyobb a gyerekeknek nagyobb játszóudvara lehessen.

Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte: a nemzetiségek jövőjének alakulásában nagy szerepet játszanak az óvodák, iskolák /Fotó: Bencsik Ádám/

Megyesiné Pflaum Márta szakmai munkaközösség vezető a közelmúlt fejlesztéseiről elmondta, megvalósult a lapostető szigetelése, az egyik épületrészen cserélték a cserepek jelentős részét és a cseréplécet, négy csoportszobát festettek ki, egy csoportszoba teljes berendezését cserélték, laminált parkettázás is történt.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kifejtette, az óvodák fenntartótól függetlenül számíthatnak az önkormányzat partnerségére, hiszen szeretnénk, hogy amikor a szülők óvodát választanak gyermekeiknek ne az épületek műszaki állapota befolyásolja őket.

Délután a Románvárosi Óvodában két fejlesztést adtak át. A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának 66 millió forintos támogatásából egy új csoportszoba és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek épülhettek meg. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon elnyert mintegy 55 millió forintból új tornaszobát alakítottak ki. Beszédet mondott Tircsi Richárd, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló.

Több gyereket várnak a Románvárosi Óvodába /Fotók: Lehoczky Péter!

Tircsi Richárd mindkét intézményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány számára kiemelten fontos a nemzetiségek jövője, amely szempontjából az iskolák és óvodák szerepe nagyon lényeges. Szólt arról, milyen módon támogatják a nemzetiségi pedagógusokat.

Mint elhangzott és a szónokok, így dr. Kovács József is kiemelte: a Románvárosi Óvoda 2014 augusztus 1-től került a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata fenntartásába. Akkor 75 volt a gyermeklétszám. Az elmúlt három évben a gyermekek száma 115-re emelkedett. Ennek következtében az akkori infrastruktúra nem nyújtott megfelelő körülményeket az óvodások megfelelő ellátásához és fejlesztéséhez. A csoportszobák mérete a megnövekedett gyereklétszámmal már nem volt megfelelő, a mindennapos testnevelés követelményeit sem tudták megfelelő színvonalon teljesíteni.

A Románvárosi Óvoda adja a szintén az Országos Román Önkormányzat fenntartásában lévő Nicolae Bălcescu Román Általános Iskola számára a folyamatos utánpótlást és elmondhatjuk, hogy évente egy osztálynyi gyermek kezdi meg itt iskolai tanulmányait. A jelenlegi adatok és az előrejelzések szerint további gyermeklétszám emelkedés várható. Ezért is voltak fontosak a megvalósított fejlesztések az óvodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában