2020.08.26. 07:07
Öntsünk tiszta vizet a kicsik poharába Békésben is!
Sokan nem is sejtik, az innivaló minősége és mennyisége mennyire fontos szerepet játszik az öt év alatti kisgyermekek életében és egészségében. Ebben az érzékeny életkorban ugyanis a táplálkozás és a hidratáció kiemelten fontos, emellett az ízpreferenciák is ekkor alakulnak ki.

A békéscsabai Kölcsey óvodában figyelnek rá az óvónők, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyanak a gyerekek /A szerző felvétele/
Az édesanyák körében népszerű kiskanalkommando.hu honlap részletesen foglalkozik a kérdéssel. A dietetikus által szerkesztett lap kiemeli, hogy a témába vágó szakmai ajánlások megosztóak, de a „vita” mindenképp előrevisz, hiszen elindít egy kommunikációt, amely megértetheti mindenkivel, mennyire fontos, mit iszik egy kisgyerek.
Hírportálunk megkeresésére Bujdosó Dóra elmondta, a későbbi egészséges fejlődés, megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás alapja az anyatejes táplálás. A füzesgyarmati életmód-és táplálkozási tanácsadó hozzátette, a tejpótló italok könnyen megboríthatják a kisgyermek anyagcseréjét, ezért lehetőség szerint érdemes minél tovább anyatejet adni.

– Később folyadékként a tiszta víz fogyasztása ajánlott, a gyerek kedvéért mehet bele pici alma-vagy narancsdarab – mondta el Bujdosó Dóra. A szakember hozzáfűzte, a ma divatos cukros üdítők sokat árthatnak, olcsóbb és egészségesebb gyümölcsöt turmixolni és azt vízzel hígítani. Hozzátette, a gyümölcsevés sem ölthet túlzó méreteket, inkább az idényjellegű fogyasztás ajánlott, hiszen a nagy mennyiségű fruktóz pajzsmirigyproblémákhoz, elhízáshoz vezethet.

– Öt éves kor alatt kerülni kell az aromás teákat, koffeines italokat is – hívta fel a figyelmet. A tanácsadó ezek helyett is a házilag ízesített vizeket ajánlja. Kiemelte, a kellő mennyiségű folyadékbevitel óvodás korban is nagyon fontos, kilogrammhoz és életvitelhez igazodik.
A növényi italok kapcsán elmondta, ebben az életkorban nem érdemes ilyeneket adni a gyermeknek, legfeljebb alkalomszerűen. A legtisztább véleménye szerint a kókusztej, a mandula- és a rizstej gyulladásfokozó hatású lehet. Az életmód-és táplálkozási tanácsadó kiemelte, hogy D-vitamin- és kalciumforrásként nem a tejtermékek az elsődlegesek, de ha mégis ezzel kínáljuk gyermekünket, az legyen kecsketej- vagy kisebb gazdálkodásból származó tej.
Aláhúzta, a folyadékbevitel kapcsán is az a legfontosabb, hogy a szülők, nagyszülők ne erőltessék az édes ízt.