ingatlanpiac

2020.08.04. 11:27

Lesz miből válogatni idén Békésben is

Teljesen más lesz az idei albérletszezon, mint az elmúlt években, elsősorban a járványhatás miatt – derült ki az Ingatlan.com elemzéséből. Az írás szerint az idei év legnagyobb újdonsága a piacon nem az árcsökkenés lesz – ami már megtörtént –, hanem az a több tízezernyi bérlő, aki az olcsóbb bérleti díjak miatt továbbköltözhet a jelenlegi albérletéből.

Busi Ottó

20200709 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Lakásfelújítás, albérletbe adás előtt - illusztráció. képen: Bujdos Mátyás

Fotó: Bujdos Tibor

– Az utóbbi években tapasztalható bérletidíj-emelkedés miatt az volt a jellemző, hogy a bérlők nem szívesen költöztek, ha megfizethető lakásra bukkantak, és inkább meghosszabbították a jellemzően egy évre kötött szerződésüket. A mostani árcsökkenéssel viszont több tízezren aktívan kereshetnek alacsonyabb bérleti díjjal rendelkező ingatlant.

Minden bizonnyal lesznek olyan tulajdonosok is, akik nem szeretnék elveszteni a jó bérlőjüket, és bérletidíj-csökkentéssel mennek elébe a folyamatnak.

A békési fiatalok által leginkább népszerű vidéki egyetemek közelében több száz, a fővárosban pedig majdnem 15 ezer kiadó lakásból válogathatnak a diákok a portál adatai szerint. Budapesten az V., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XIII. kerületben a legszélesebb a paletta.

A tulajdonosok közül sokan felhasználják a nyári hónapokat a felújításra, hogy aztán ősszel jöhessenek az albérlők /Illusztráció: MW/

A többi egyetemváros közül Debrecenben és Pécsen több mint 700 albérlet volt elérhető a napokban, Szegeden és Győrben pedig több mint 500 kiadó lakást vagy házat hirdettek meg. Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban: az egyszobás lakások adják a kínálat alig több mint 20 százalékát, a kétszobások részesedése közel 40 százalékos, a három- vagy többszobásoké pedig 40 százalék feletti. Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

A vizsgált többi egyetemvárosban kissé más az eloszlás. Az egyszobás kiadó lakások részesedése 12-17 százalékos, a kétszobásoké 40-50 százalékos, a még nagyobbak pedig 32-42 százalékát adják. Debrecenben például egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, Szegeden 105 ezret, Győrben 110 ezret, míg Pécset 90 ezret. Aki szűkebb hazánkban tanul tovább, az Békéscsabán átlagosan 75 ezret fizethet egy ilyen lakásért.

Az Ingatlanbazar.hu kínálatában jellemzően békéscsabai lakásokat hirdetnek a bérlőknek. 50 ezer forint a legalacsonyabb havi díj, ezért a Penza-lakótelepen egy 38 négyzetméteres, egyszobás lakás jár. Érdekesség, hogy ugyanilyen méretű lakást a lakótelepen 80 ezer forintért is kínálnak, azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi felújított és bútorozott. Ezért az árért a Lencsési városrészben is lehet bérelni húsz négyzetméterrel nagyobb ingatlant, a megyeszékhely belvárosában pedig 100-180 ezer forint közt alakulnak az árak.

Családi házat is lehet bérelni: Gyulán egy három egész plusz két fél szobás – a hirdetés szerint luxusház – havi 350 ezer forinttól érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában