nagyon fontos, hogy legyen donor

2020.08.18. 18:36

A Vöröskereszt augusztus 20-a után is várja az önkéntes véradókat

Év közben kiegyensúlyozott a vérellátás az országban és a vidéki megyékben is, de nyáron könnyebben felborul a megszokott rend, hiszen a rendszeres véradók közül is többen vesznek ki szabadságot, nyaralni mennek, ráadásul a meleg és a változékony idő sem kedvez a véradási hajlandóságnak.

Nagy Szilvia

Az augusztus 20-ai hosszú hétvége után is véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködő Magyar Vöröskereszt és annak Békés megyei szervezete.

Tóth Zoltánné elmondta, a nyári időszakban is fontos a vérkészletek gyűjtése, ugyanis az utazások során megnőhet a balesetek száma. A megyei igazgató hozzátette, az elmaradt műtétek miatt is különösen elengedhetetlen, hogy legyen kellő mennyiségű vér.

Fotó: shutterstock.com

– Fennakadás nem történt Békés megyében, az elmúlt hónapban 1700-an adtak vért, de azért valamelyest éreztük a járvány hatását – árulta el Tóth Zoltánné. Hozzátette, a koronavírus miatt elrendelt digitális tanrend idején kevésbé tudták elérni a fiatalokat, akikre azonban mindig számítanak. Kiemelte, a Vöröskereszt időről időre kampányokkal, plakátokkal, telefonos, írásos meghívókkal igyekszik felhívni a figyelmet a segítségnyújtás fontosságára.

– Aki elviseli a kis tűszúrást és szán egy rövid időt a véradásra, annak apró ajándékokkal kedveskedünk – mondta el a megyei vezető. Hozzátette, a megadott telefonszámon értesítik is a donort, hogy mikor használták fel a vérkészítményt.

Kérdésünkre, hol lehet jelentkezni véradásra, elmondta, erre Békéscsabán minden hétköznap van lehetőség a területi vérellátó intézetben, Gyulán és Orosházán pedig a megadott napokon lehet jelentkezni. Tóth Zoltánné felhívta a figyelmet arra is, hogy a www.veradas.hu honlapon naprakész információk találhatóak, a www.ovsz.hu honlapon pedig előre lehet időpontot is foglalni.

A megyei szervezetvezető aláhúzta, már nem jelent korlátot a betöltött 65. életév, aki egészségesnek érzi magát, jelentkezhet donornak, az orvos eldönti, alkalmas-e. Hozzáfűzte, a Vöröskereszt célja az, hogy egyre többen nyújtsanak segítő kezet, ezért működnek együtt a helyi tanintézményekkel, cégekkel, civil szervezetekkel is.

Nagy Zsolt István fiatalon kezdett vért adni. Elárulta, a katonaság idején adott először, aztán kisebb kihagyás után 35 éves korától folyamatosan nyújtja a karját, idén már 64. alkalommal segített. A békéscsabai férfi számára ez természetes, elmondása szerint már megszokásból is elmegy évente legalább négyszer a véradó állomásra.

– Még sosem voltam rosszul, sőt a véradás után jó érzés keríti hatalmába a testemet és a lelkemet is, nagyon felfrissülök – tette hozzá. A nevelőtanár több mint egy évtizede segít a szervezésben is, munkahelyén, egy békéscsabai kollégiumban számtalanszor biztosít helyszínt a véradásnak, személyes példájával bátorítja a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában