Szarvas Péter: egyetlen tollvonás sem szakíthatja el a magyarokat

Békéscsabán a múzeum kerítésén elhelyezett és a Trianon téren felállított tablók révén köztéri kiállítással emlékeztek meg csütörtökön a trianoni békeszerződés aláírásának centenáriumáról.

L. B.

20200604 Békéscsaba Trianoni megemlékezés beszédet mondott Szarvas Péter polgármester Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A városi megemlékezésen több százan vettek részt, azon a Talléros zenekar révén első világháborús katonadalok csendültek fel, a Jókai színház pedig zenei, irodalmi összeállítással készült.

Szarvas Péter polgármester beszédében elmondta, Trianon elválasztotta a magyart a magyartól, elvágta Nagyszalontát, Aradot, Kassát, Munkácsot, Szabadkát, Kismartont többek között. A száz éve aláírt békediktátum a magyar nemzet elmúlt évezredének egyik legjelentősebb történelmi tragédiája.

Trianon a jog arculcsapása, az igazság megsértése, a józan ész követelményének figyelmen kívül hagyása – fogalmazott, hozzátéve, képtelenség elfogadni, hogy Magyarország nyelvi, gazdasági, földrajzi egységét részekre osztották, mindez olyan veszteség, aminek feldolgozásával az ország egy évszázada küzd.

Hangsúlyozta, egyetlen tollvonás sem szakíthatja el egymástól a magyarokat. Kultúránkban, nyelvünkben, hagyományainkban, lelkünkben tovább él az összetartozás érzése, ami nem állhat meg a határoknál. A magyar nemzet határon túli részeivel közös a sorsunk, és a jövőnk is csak együtt képzelhető el. Ám ezért tenni is kell. Össze kell fogni azt, amit szétszakítottak száz éve.

Videó: Nagy Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában