Az egész Kárpát-medencében zúgtak a harangok

Az egész Kárpát-medencében, sőt még Los Angeles-ben és Bázelben is száz másodpercen keresztül zúgtak a harangok csütörtökön, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójához kapcsolódva. A megemlékezés mellett a magyarság összetartozását is jelképező kezdeményezést a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének békési szervezete indította útjára – tagjuk, dr. Szuromi Pál javaslatára.

P. G.

Fotó: Ga-Pix Kft

Dr. Pálmai Tamás, a KÉSZ békési tagja elmondta, a megye névadó településén rendezett január 26-i KÉSZ-bált követően, január 30-án megtartott gyűlésükön vetette fel dr. Szuromi Pál a harangozás ötletét. Február 8-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének országos elnökségi ülésén dr. Pálmai Tamás ismertette a javaslatot, ami nyitott fülekre talált. A

Magyar Távirati Iroda, illetve több sajtóorgánum közvetlenül ezután már beszámolt az elképzelésről. A KÉSZ tagjai ezután megkeresték valamennyi Kárpát-medencei, határon inneni és túli katolikus, evangélikus, unitárius püspökséget és a református egyházkerületeket.

A békési katolikus templomban is megszólaltak a harangok /Fotó: Gazsó János, GA-Pix/

– A Felvidéktől a Délvidékig, az Őrvidéktől Erdélyig mindenhonnan kedvező visszajelzést kaptunk – tette hozzá dr. Pálmai Tamás. Az engedélyek megadását követően a készesek emailekben tájékoztatták a kezdeményezésről a plébániákat, gyülekezeteket, parókiákat. Csak Erdélybe több mint 1500 elektronikus levelet juttattak el.

– Az események felgyorsultak, megjelent a második felhívás is a harangozással kapcsolatban – folytatta a gondolatot dr. Pálmai Tamás. – Az országos sajtó, így a Magyar Nemzet is több alkalommal beszámolt az elképzelésről, nagyban elősegítve ezzel a nemes, a nemzet egységét kifejező ügy sikerét.

Az Origo beszámolója szerint 15 ezer helyen zúgtak csütörtökön, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor a harangok.

– Nagyon örülünk, hogy az egész Kárpát-medencében csatlakoztak a megmozduláshoz – szögezte le dr. Pálmai Tamás. – Az pedig csak erősíti mindezt, hogy Los Angeles-ben és a svájci Bázelben is megszólaltak a harangok. A legtöbb helyen nemzetünk egységéért a Miatyánkot is elmondták a jelenlévők a templomokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában