Kiállítással és tűzzel emlékeztek Csabán

A Békéstáji Művészeti Társaság rendhagyó, különleges kiállítása nyílt meg a trianoni centenárium kapcsán csütörtök este Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központnál. Tizenhárom művész alkotásai tekinthetők meg: a műveket az intézményen belül helyezték el úgy, hogy azok kívülről láthatók legyenek, ebben segítséget jelent, hogy estére, éjszakára megvilágítást is kapnak.

L. B.

20200604 Békéscsaba Trianoni megemlékezés a Csabagyöngye elött beszédet mondott Varga Tamás alpolgármester és Szente Béla igazgató Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Nem lehet a mai napon nem megnyitni egy kiállítást – utalt a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára köszöntőjében Szente Béla, a kulturális központ igazgatója.

Mint mondta, tény, hogy Magyarországot szétdarabolták, mint ahogy tény az is, hogy a magyarság megmaradt határon innen és túl. Hangsúlyozta, az tartja össze a nemzetet, hogy közösek a jeleink. Ilyen jelnek mondta az anyanyelvet, a zenei nyelvet, azaz a dalokat, valamint vizuális nyelvként a piros-fehér-zöldet, a nemzeti trikolórt.

A mi feladatunk az lehet, hogy megtanítsuk a következő generációknak olvasni ezeket a jeleket, hogy számukra is azt jelentsék, mint nekünk – folytatta, kiemelve, ezt szolgálja a kiállítás is.

Varga Tamás alpolgármester beszédében elmondta, Békéscsaba méltó és rendhagyó módon emlékszik, emlékezett meg a centenáriumról. Hozzáfűzte, Trianon sokak számára egy szép kastélyt jelent Párizs környékén, de a magyaroknak egy traumát és azt a helyet, ahol irracionális, mindenféle észszerűséget nélkülöző döntés született.

A kiállítás kapcsán jelezte, tizenhárom alkotó reflektál a száz éve történtekre egyedi megfogalmazásban, más-más módon, más-más technikával, az azonban közös bennük, hogy mindegyik mű fókuszában valamilyen személyes tapasztalat, élmény áll.

A tárlat megnyitóján a Meseházi Családi Dalárda révén katonadalok csendültek fel. A Csabai Színistúdió két hallgatója is szerephez jutott: Tóth Csongor József Attila: Nem! Nem! Soha! című versét szavalta el, Tóth Géza Gergő pedig az Ismerős Arcok Nélküled című dalát adta elő.

Miközben szólt a sláger, meggyújtották a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt – ahogy a Jókai színház előtt is – az összetartozást jelképező tüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában