Lőkösházán a trianoni emlékműnél koszorúztak

A községháza dísztermében emlékeztek a 100 évvel ezelőtti trianoni békediktátum aláírására csütörtökön délután Lőkösházán.

Ny. L.

Szűcsné Gergely Györgyi, a település polgármestere elmondta, eredetileg háromnapos megemlékezésre készültek. A katolikus egyházzal közösen egy konferenciát rendeztek volna, kihelyezett megyegyűlést terveztek, és ekkor avatták volna fel Corvus-Kora Róbert lőkösházi alkotó Hajótörés című, legújabb panorámafestményét. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt.

A polgármester kitért arra, reményeik szerint jövőre több programelemet bepótolhatnak, valamint átadják a Gávai Gaál Jenő teret. A polihisztor rendszeresen tartózkodott itt felesége örökölt földterülete okán, és múlhatatlan érdemei voltak abban, hogy Lőkösháza Trianont követően ne kerüljön a határon túlra. Emléktáblája már van a tudós-politikusnak a településen, de emlékfát is ültetnek majd a tiszteletére.

Szebellédi Zoltán, a Kereszténydemokrata Néppárt Békés megyei elnöke kiemelte, egy megalázó, érthetetlen, tulajdonképpen Európa és az egész világ számára is borzasztóan káros trianoni, úgynevezett békeszerződésre emlékezünk most.

– Megalázó, mert egyáltalán nem volt arányos és igazságos Magyarország keresztre feszítése. De hát Krisztusé sem volt az – hangsúlyozta Szebellédi Zoltán. – Érthetetlen, mert a józan ész sem ezt diktálta volna, de hát sokszor ütközünk a józan ész hiányába ma is. Borzasztóan káros, és egyáltalán nem hozta meg a békét, hiszen mennyi testi és lelki háborgást, békétlenséget, gyötrelmet okoz elsősorban a Kárpát-medencében, de tulajdonképpen egész Európában azóta is.

Ezt követően a Corvus-Kora Róbert által készített trianoni emlékműnél a megemlékezés virágait és koszorúit helyezték el. Online kapcsolaton keresztül közösen imádkoztak Miatyánkkal a romániai testvértelepülés, Kisiratos polgáraival. Az ünnepségen 100 másodpercig zúgott a Fatimai Szent Szűz Mária Templom harangja, ezzel is a 100 évvel ezelőtti békediktátum aláírására emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában