Gyomaendrődön is megemlékeztek a békeszerződésről

A békeszerződés 100. évfordulójának napján, csütörtökön tartottak megemlékezést Gyomaendrődön Magyarország szétszakadásának fájdalmas napjáról.

V. E.

Toldi Balázs polgármester beszédében elhangzott, ahogy az emléknapi esemény pillanatában, úgy a trianoni békediktátum aláírásakor is zúgtak a harangok. Utóbbiak akkor az ezer éves haza sírba tételét, a nemzet gyászát jelezték. Folytatta, ma már talán nincs olyan közöttünk, ne hallott volna trianonról, vagy aki vitatná, hogy száz esztendővel ezelőtt a Mohácsi csatához hasonló vereséget szenvedtünk el. A kései magyarok, tehát a mi feladatunknak pedig azt említette, hogy határon innen és túl mindent megtegyünk azért, hogy a békeszerződés és a Szent István-i Magyarország elvesztésének eseménye végre történelemmé válhasson.

A szerző felvétele

A városvezető végül kifejtette, a békeszerződés mai, talán legnagyobb tanulsága az, hogy megfelelő érdekképviselet nélkül semmire sem jutunk a nemzetek versenyében. Ezért fontos az összefogás, a szoros kapcsolat a határon túli és inneni magyarok között, hogy segíthessük, óvhassuk egymást. Toldi Balázs beszéde után a trianoni események felidézésével, majd egy Babits Mihály verssel emlékeztek tovább, végül pedig a jelenlévők elhelyezték az Országzászlónál koszorúikat, virágaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában