Bajnai Beke István

2020.06.16. 09:57

A Biblia adott ihletet a battonyai plébánosnak

Mire volt jó a karantén? Például írásra, a gondolatok papírra vetésére. Gyermekeknek szóló könyvet jelentetett meg Bajnai István katolikus kanonok-plébános. Mire az otthon maradást felváltotta a szabadabb mozgás, a kiadvány kikerült a nyomdából, gyermeknapra megjelent Bibliás legendák – mesék gyermekeknek címmel.

Csete Ilona

Bajnai István a mesekönyv folytatását tervezi /A szerző felvétele/

Bajnai Beke István battonyai plébános nevéhez számos helytörténeti kiadvány, publikáció és egy gyermekverseket tartalmazó kötet fűződik. Az élet az ő mindennapjait is befolyásolta az elmúlt hónapokban, erről azután mesélt, hogy a nyomdából elhozta legújabb mesekönyvét.

– Évtizedek óta foglalkozok gyermekekkel. A hittan tanítása során is használok könyveket, de azt tapasztalom, hogy azoknak a nyelvezete nem mindenkor „fogyasztható” a ma gyermekei számára. Arra gondoltam, olyan gyermekközpontú mesekönyvet írok, ami segíti a munkámat, élményszerűvé teszi a befogadást a kicsiknek, ráadásul jó érzés kézbe venni. A gondolat már korábban megérett bennem, munkához is láttam. Az elmúlt hónapokban a napirendem nekem is felborult, az élet lelassult körülöttem, alkalmam s időm lett az írásra. Ami évtizedek óta bennem megfogalmazódott, azt most kiírtam magamból.

Bajnai István a mesekönyv folytatását tervezi /A szerző felvétele/

Bajnai István személyes, a karanténban megtapasztalt motivációjáról is mesélt.

– Az eltelt hetek, hónapok pozitív hozadékai, hogy rájöttem, polgári nyugdíjasként éppen ilyen csendes, lenyugodott időszakát is élhetném az életemnek. Ám én tevékeny ember vagyok, ezért a megszokott dolgos napjaim kezdtek hiányozni. Jött az ihlet, így készült el a mesekönyv, aminek az alapja egy-egy bibliai történet, vagy személy köré csoportosul. A többit a gyermeki fantáziára bízhatjuk. Szerintem minden tekintetben jó volt az időzítés. A ministránsaink elsők között kézbe is vehették a mesekönyvet. Igen jó volt a fogadtatása.

Segíti a gyerekek erkölcsi fejlődését

A könyvajánlót Kiss Ottó költő, író fogalmazta meg. „A kötet egyszerű, mai nyelvezete segíti a legkisebbeket. A történeteket olvasva, a történetekről beszélgetve azonban nemcsak eseményeket idézhetünk fel, de együtt lépegethetünk a gyerekekkel klasszikus műveltségük és erkölcsi fejlődésük útján is. Bajnai Beke István olykor időben is közel hozza a régmúltat. A Bibliás legendák írásai a teremtéstől egészen Jézus tanítványainak szétszéledéséig, a jó hír terjesztéséig adnak keresztmetszetet az Ószövetség és az Újszövetség történeteiből.” A könyv borítóját az orosházi grafikusművész, Mester Kata tervezte és rajzolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában