Almáskamarás

2020.05.04. 17:14

Munkavédelmi cipőt gyártanak az új üzemben

Cipőgyártó üzem kezdte meg a termelést hétfőtől egy országos program részeként, munkahelyteremtő beruházás keretében a hátrányos helyzetű dél-békési térség kis falujában, Almáskamaráson. A Nógrád megyei Ipoly Cipőgyár Kft. által kifejlesztett, az egészségügyben használható munkavédelmi cipőket gyártanak. A fióktelep nyolc asszonynak biztosít piaci alapú megélhetést.

Cs. I.

20200504 Almáskamrás Ipoly Cipőgyár Kft fióktelepét adták át Almáskamráson Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Hétfőn az önkormányzat és a cég együttműködési megállapodását írt alá, majd felavatták a fióktelepet. S hogy miért éppen megyénkben? Tóka István, a kft. ügyvezetője elmondta, korábbról kialakult kiváló munkakapcsolatot építik ezzel tovább.

Nem is olyan régen, volt hagyománya a cipőkészítésnek még errefelé is. Hiszen az endrődi ENCI fióküzeme Medgyesegyházán sokáig adott munkát a környéken élőknek. A szakmát akik egyszer megtanulták, nem felejtették el. Az elmúlt években a közmunka-programban varroda kezdte meg működését a községben. A képzett és betanított dolgozók védőkesztyűket készítettek. Beszállítói lettek a velük partnerségben lévő Nógrád megyei Ipoly Cipőgyár Kft.-nek. A munkakapcsolat 2020-ra új irányt vett.

Balról jobbra a szalagátvágásnál dr. Kása Róbert, Tóka István, Mazán Attila, Cséri Zoltán, valamint Laczó Gyula, a Belügyminisztérium főtanácsosa

– Tavaly kiválasztották településünket a Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenségek csökkentése érdekében indított fejlesztési programba. Sikeres résztvevői voltunk az országos varrodai projektnek a keszytűgyártással, amiből kinőtte magát ez a piaci alapon működő kis üzem, bebizonyítva, hogy ki lehet jutni a nyílt munkaerő-piacra – emlékeztetett az előzményekre a település vezetője. A 130 millió forintos projekt másik érdekessége, hogy a falu évekkel ezelőtt bezárt, utolsó kocsmájának épülete is új funkciót kapott, ugyanis azt a főutcai ingatlant szemelték ki a munkahelyteremtő beruházás helyszínének.

– Az ingatlan megvétele után teljes átalakítás, felújítás történt, megérkeztek az új bútorok és a géppark. Két hónap alatt lezajlott minden, így nyolc asszony munkához is látott hétfőn. Most még segítséggel – mesélt hírportálunknak a részletekről Mazán Attila a helyszínen, a szalagátvágást követően.

Ahhoz, hogy a késztermék (munkavédelmi zártfejű szandál) előállítása gond nélkül megkezdődhessen, két nógrádi szakember érkezett Almáskamarásra. Korábban húsz munkavállaló volt próbamunkán, közülük választották ki a véglegesített nyolc dolgozót.

Fotók: Imre György

– Példaértékű ez az országos program, ami számunka a túlélés esélyét, a munkahelyteremtés mellett az almásiak tisztességes megélhetését és helyben tartását is segíti. Ha jól teljesítünk, ebben a kis üzemben benne van a bővítés lehetősége is – hangsúlyozta a polgármester.

Plusz adóbevételhez jut a község

A cipőgyártóüzem a település népességmegtartó erejét növeli, plusz adóbevételhez jut az önkormányzat. Jövőbe látó, felelősségteljes gondolkodás az almáskamarási beruházás. Itt kiválóan működik az önkormányzat s kiváló a partnerség a kormányhivatallal – ezt mondta köszöntőjében dr. Kása Róbert, a megyei kormányhivatal hatósági főosztályvezetője.

Cséri Zoltán, a büntetés-végrehajtási dandártábornoka arra emlékeztetett, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő térségekre kidolgozott országos programban – amit a Belügyminisztérium felügyel – kilenc gazdasági társaság vesz részt, az a cél, mindegyik nyereséges legyen. Összesen 63 új munkahelyet teremtenek (ebből már 52 betöltött). Almáskamarást példás, befogadó településnek nevezte.

Tóka István, a cipőgyár ügyvezetője arról beszélt, a fogvatartotti foglalkoztatás után nyitottak a szabad munkavállalók felé 2011-ben. A piaci igények kiszolgálására törekedve kifejlesztettek az egészségügyben dolgozók számára cipőcsaládot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában