Hétszáznegyvenmillió forintos tartalékot állítottak be Csabán a járvány miatt

Hétszáznegyvenmillió forintra növelték Békéscsabán a tartalékot, amivel kiküszöbölnék a járvány negatív hatásait. Szarvas Péter polgármester beszélt a fürdőről, a piacról, az óvodákról és a bölcsődékről a keddi sajtótájékoztatóján.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

– A korábbi 500 millióról 740 millió forintra növelték az idei költségvetésben azt a tartalékot, amellyel a koronavírus-járvány negatív hatásait kiküszöbölnék Békéscsabán – ismertette kedden, a városházán tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Hozzátette: ha pótolni kell a kieső bevételeket az intézmények vagy a városi cégek, így a vagyonkezelő felé, esetleg más feladatok finanszírozására lesz szükség, akkor ehhez a tartalékhoz tudnak nyúlni.

A büdzsé további módosítására lehet szükség – mondta Szarvas Péter polgármester. /Fotó: Lehoczky Péter/

– Most nehéz megjósolni, hogy elég lesz-e ez az összeg, de szerintem nem, és akkor a költségvetés további módosítására lesz szükség – folytatta.

Emlékeztetett, márciusban döntött az 500 millió forintos tartalékról, de azóta is voltak jelentős változások. A gépjárműadóból remélt 200 millió forint az állami költségvetést illeti meg, a közterületi parkolásért pedig nem szedhet pénzt a város, ami havonta 16-18 millió forintos kiesést jelent. A fertőtlenítések, takarítások, a maszkok és a kesztyűk miatt plusz költségek merültek fel. Közben a cégek termelése is visszaesett, ami miatt csökkenhet az iparűzési adóbevétel.

A városi piac kapcsán elmondta: egyelőre megmarad az a rendelkezés, hogy a 65 év felettiek csak 9 és 10.30 óra között vásárolhatnak. Szerdától a piac szabadtéri részén nem kötelező maszkot viselni, csak ajánlott, a vásárcsarnokban viszont ezentúl is muszáj.

Megkezdődtek az előkészületek, hamarosan nyit az Árpád fürdő. Június 4-étől edzhetnek az úszók és a vízilabdások, a részletszabályokat számukra most dolgozzák ki. A lakosság június 11-étől veheti igénybe a strand bizonyos szolgáltatásait, a termálvizes és a fedett medencék nem látogathatók, de a szabadtérről megközelíthető öltözők és illemhelyek igen. Bár a fürdő befogadóképessége 1800-ra tehető, 510-nél többen nem lehetnek bent egyszerre, az érdeklődők tudnak majd tájékozódni, érdemes-e elindulniuk a strandra.

Arra az átmeneti időszakra, amikor nem elérhető minden szolgáltatás, egy ideiglenes tarifarendszert dolgoznak ki – jelezte.

Ismertette: amíg az ügyeleti rendszerben a múlt héten 260-an voltak a városi óvodákban, addig hétfőn az 1600-ból már 1000 gyermek ment óvodába; illetve amíg az önkormányzati bölcsődékbe az ügyelet ideje alatt a múlt héten 90 kicsit vittek szüleik, addig hétfőn a 280-ból már 200-an voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában