A magánrendelők egy része már kinyitott Békésben

A kijárási korlátozások enyhítésével és az egészségügyi alapellátás újraindulásával együtt lassan visszatérnek magánpraxisukba is a megyei orvosok. Néhány érintett elárulta, hogy miként folytatja rendelését a még jelenleg is tartó járványhelyzetben.

V. E.

Dr. Nagy Beáta vizsgál egy beteget. A védőfelszerelés a magánrendelésen is elengedhetetlen /Fotó: Kardos J./

Dr. Bajusz Norbert csabai fogszakorvos elmondta, várhatóan május végén kezdi újra tevékenységét. Akkor érkezik meg ugyanis az a légtisztító berendezés, ami egész nap steril légteret biztosít majd rendelőjében. A készülékről elárulta, a világjárvány elterjedése után fejlesztették ki, és kifejezetten a koronavírusokat, baktériumokat, gombákat szűrő-semlegesítő tulajdonsággal rendelkezik. Hozzátette, önmagában a negatív PCR-teszt-eredménnyel rendelkező páciensek kezelését nem tartja teljesen biztonságosnak, hiszen a mintavétel és a kiértékelés közötti három napban megfertőződhet az adott személy.

Kifejtette, bár a készülék a rendelő és a váró légterét is sterillé teszi, a pácienseket valószínűleg arra kéri majd, a kerthelyiségben várakozzanak, ahol egymástól több méterre elhelyezett padok találhatók. Emellett biztosít a pácienseknek kézfertőtlenítőt, és kéri őket, időpontra érkezzenek, s vigyenek magukkal saját tollat, amivel aláírhatnak. Emellett az aktuális ÁNTSZ-előírásokhoz is igazodik majd.

Dr. Nagy Beáta vizsgál egy beteget. A védőfelszerelés a magánrendelésen is elengedhetetlen /Fotó: Kardos J./

Dr. Nagy Beáta gyulai fül-orr-gégész szakorvos elmondta, mivel a kórházi szakrendelőben korábban folytatott magánrendelések kérdése még egyelőre nem tisztázódott, így egy magánorvosi centrumban fogadja ettől a héttől újra pácienseit. Utóbbi mellett azért döntött, mert ott eleve biztosítják számára a megfelelő védőeszközöket, fertőtlenítést és a betegutak biztonságos elkülönítését. Az időpontfoglalás már zajlik rendelésére, azonban az most szigorúan csak az asszisztensén keresztül működhet, negyedóránkénti időpontadással azért, hogy egyszerre minél kevesebben várakozzanak rendelője előtt.

Mint mondta, már nagyon aktuális volt, hogy újra fogadhasson betegeket, mert egyre többen vártak rá és keresték problémáikkal, melyeket az utóbbi másfél hónapban jobb híján otthonukban, telefonos tanácsadása alapján kezeltek. Emellett egy facebookos, Az orvos válaszol című fórumnak is tagja volt ebben az időszakban, hogy minél több embernek segíthessen például egy torok- vagy fülfájással kapcsolatban.

Dr. Halmai Zoltán csabai fül-orr-gégész elmondta, mivel néhány éve egy tüdőlebeny-eltávolító műtéten esett át, így ő maga a koronavírussal kapcsolatban az egyik legmagasabb rizikófaktorú csoportba sorolható. Ezért személyes találkozóval járó magánrendelését addig szünetelteti, amíg teljesen megszűnik a veszélyhelyzet, vagy elérhetővé válik a védőoltás. Azonban az online térben továbbra is fogad betegeket, úgynevezett telemedicina üzemmódban.

Családja kérésére nem rendelt

Szicsek Margit gyulai tanácsadó szakpszichológus elmondta, konzervatív látásmódja miatt nem rendelt online az elmúlt hetekben, viszont telefonon vagy e-mailben igyekezett segíteni pácienseinek a legszükségesebb esetekben. A személyes magánrendelését június elejétől folytatja. Az időpontot családja határozta meg, akik ragaszkodtak hozzá, ne találkozzon betegeivel addig, amíg nem normalizálódik némileg a vírushelyzet.

Hozzátette, tapasztalataik szerint az emberek már fegyelmezetten betartják az óvintézkedéseket, és ő egyszerre egy személyt fogad rendelőjében, időt hagyva két páciens között, ráadásul adott nála akár a két méter távolság betartása is, így nem látja akadályát, hogy a fenti időpontban elkezdhesse tevékenységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában