Megújuló energiaforrás

2020.04.02. 19:59

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Békésben

Békés megyében több mint tíz naperőműves projekt nyert el támogatást – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Sikeresen zárult ugyanis a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender, melyet a MEKH írt ki.

B. O.

Illusztráció: Shutterstock

Ezen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik. Békés megyében tizenegy naperőműves projekt nyert el támogatást. Tíz projekt a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW), míg egy projekt a nagy kategóriában (1MW – 20MW) valósulhat meg összesen 11,9 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 17084 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Békés megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 9 százalék.

Illusztráció: Shutterstock

Mint megtudtuk, a METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést, és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes. A tájékoztatásból kiderült, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiírt tender nyertesei 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból. A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10 százalékkal fog növekedni. A növekmény évente 93 ezer hazai háztartás teljes villamos energia igényét tudja fedezni és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

Nyertes települések:

Dévaványa – Békés (2) – Sarkad – Nagyszénás – Gyula – Békéscsaba (3) – Mezőhegyes – Medgyesegyháza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában