Tízváros Alapítvány

2020.04.18. 19:59

Gidá-Zoo néven létesítenek állatsimogatót Mezőberényben

Gidá-Zoo néven létesít hamarosan állatsimogatót a Tízváros Alapítvány Mezőberényben, a szervezet által működtetett Zöldkert Majorban.

P. G.

A gyerekekre számítanak főként a Gidá-Zooban /Fotó: BMH/

Süveges Szabolcs, az alapítvány elnöke hírportálunknak elmondta, a fejlesztés megvalósítására a MOL Alapítvány Helyi Érték Programjában 500 ezer forintot nyertek, amiből a kerítést, illetve a vadhálót szerzik majd be. Az oszlopokat a szervezet biztosítja, a létesítmény kialakításában pedig önkéntesek is segédkeznek majd.

Fotók: BMH

– A kecske a szívünk csücske, hiszen a Zöldkert Majorban egyébként is foglalkozunk a tenyésztésükkel. Jelenleg is negyven anyakecskét tartunk – fogalmazott a részletekkel kapcsolatban Süveges Szabolcs. A gidák mellett ugyanakkor szamárral, lovakkal, pónilovakkal, bárányokkal és nyulakkal is találkozhatnak majd a hozzánk ellátogatók.

A gyerekekre számítanak főként a Gidá-Zooban

Kérdésünkre a szervezet vezetője elmondta, az óvodák és iskolák részéről jelentős az érdeklődés: – Ennek természetesen nagyon örülünk, hiszen legfőbb célunk, hogy a fiatalabb generációkkal megismertessük az agrárium minél nagyobb részét. A következő programelemként majd iskolakertet szeretnénk kialakítani. Legfontosabb elképzelésünk, hogy nagyapáink, nagyanyáink tudását átadjuk, hiszen ezek az ismeretek nem veszhetnek el végérvényesen – tette hozzá Süveges Szabolcs.

Mindez egyébként része az alapítvány ökoprogramjának, amelynek kezdeti lépéseit teszik meg. Hosszú távon akár egy sajtüzem kialakításában is gondolkodnak.

– Telepünk egy másik részén brikettálóüzemet működtetünk – folytatta a gondolatot. – Eddig arra törekedtünk, hogy azt gazdaságossá tegyük. Mostanra sikerült is, bár az idei télen az enyhébb időjárás miatt lényegesen kevesebb fogyott a tüzelőből. Az alapítvány már korábban is igyekezett mérsékelni a szezonalitás hatásait, aminek érdekében gomba-termőtalajt, csincsilla- és nyúlrágcsálót, valamint lóalmot is készítenek.

A hitéleti alapon szerveződött szervezet egyik legfontosabb küldetésének évek óta a nehéz helyzetben élő társadalmi rétegek felemelését, felzárkóztatását tekinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában