Egyre több területen használják az ózont

Ahogy a legtöbb vírusnak, úgy a COVID-19-nek is ellensége a fertőtlenítés. Ennek persze főként a vegyszeres vagy alkoholos változatát ismerjük, azonban kevesen tudnak az ózongenerátorról, ami épp olyan hatásos fegyver környezetünk tisztítására.

Vásári Erzsébet

Szendi Ildikó, a gyomaendrődi Szendiko Autókozmetika tulajdonosa elmondta, az ózongázzal történő kezelés vegyszermentes, hiszen a generátor a levegőből állítja elő a szükséges ózonkoncentrációt. A légtérbe juttatott ózongáz pedig még azokat a felületeket is eléri, amelyeket fertőtlenítő vegyszerekkel, kézi vagy egyéb gépi módszerekkel nem lehet. Használata biztonságos, gyors, költséghatékony és ma már mindenki számára elérhető, hiszen különböző kapacitású generátorok kaphatók a piacon, a kicsi szobai ionizátortól az ipari gépekig.

Kifejtette, a fentiek miatt az ózonkezelés egyre inkább elterjedőben van, széles körben alkalmazott légtisztító, szagtalanító és fertőtlenítő eljárás.

Lakásokban, gépjárművekben, ipari és mezőgazdasági épületekben, éttermi konyhákban, orvosi rendelőkben, öltözőkben és konditermekben, medencékben, élelmiszerek tárolására használt helyiségekben és minden olyan helyen használható, ahol szükséges a kórokozómentes környezet, a jó és tiszta levegő, azaz a léghigiénia.

Az autókozmetikák pedig főként légkondicionáló és belső tér fertőtlenítésére, szagtalanítására alkalmazzák régóta.

Három óra alatt fertőtlenít egy átlagos lakást az ózongenerátor, de arra figyelni kell, hogy az eszközt kezelő szakemberen kívül semmilyen élőlény ne legyen a helyszínen /Fotó: BMH/

Szendi Ildikó kiemelte, az ózongáz az egyik legerősebb fertőtlenítéshez használt hatóanyag, ami 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór.

Megfelelő koncentráció elérésével a levegőben, felületeken megtapadó vírusok, baktériumok, penészgombák elleni harcban hatékony megoldást jelent, így természetesen a koronavírus terjedése elleni küzdelemben is bevethető. Végül elmondta, a COVID-19 megjelenése óta az ózonkezelés szerepe felértékelődött, amit a vállalkozásában is tapasztal.

Ügyfeleik kiszolgálásán túl pedig az elmúlt időszakban a gyomaendrődi egészségügyi intézmények és mentőautók fertőtlenítését is elvégezték, önkéntesen.

Ritók-Filip Áron, a gyulai Ozone Air Kft. ügyvezetője elmondta, cégük 2019 nyarán kezdte el az ózongenerátoros fertőtlenítést, elsősorban lakossági célra, de azóta már a mezőgazdaságban – a búza magas DON-toxin értéke miatt – is sikeresen alkalmazzák.

Hozzátette, bár tudományosan még nem bizonyított, hogy ez a technológia elpusztítja a COVID-19-et, viszont más koronavírus, mint a vele 80 százalékban megegyező SARS esetében ezt már alátámasztották, ezért most megnőtt az ózonra a kereslet.

Beszámolója szerint azért is választják egyre többen az ózonkezelést, mert a járvány miatt már mondhatni telítődtünk a különböző vegyszerekkel. Előbbi azonban környezetbarátabb, használata így nem növeli oly mértékben az ökológiai lábnyomunkat. Kiemelte, egy helyiség vagy lakás ózonos fertőtlenítése egy-három órát vesz igénybe, és nagy előnye, hogy a nem látható, kézzel elérhetetlen felületeken is hatásos. Csupán arra kell ügyelni, hogy a használat idején, az ózongenerátort kezelőn kívül más ember, állat és növény ne legyen a helyszínen.

A mentőautókat is ózonnal kezelik

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, mentőautóiknál már a járvány előtt is ózongenerátoros fertőtlenítést alkalmaztak. Ez a kezelés egy mentőkocsi esetében a behatási idővel és szellőztetéssel együtt 40 percet vesz igénybe, és a COVID-19-cel szemben is hatékonynak bizonyul, hiszen a vírus burkával érintkezve a másodperc tört része alatt szétroncsolja a lipidréteget, így annak örökítő anyaga életképtelenné válik.

Ezeket a készülékeket a mentesítő zónákban használják. Békés megyén belül Gyulán, ahol a fertőzésgyanús betegek szállítása után egyebek mellett megtörténik a mentőgépkocsik fertőtlenítése is. Mint megírtuk, Csaba és Gyula között, az A-B Expo épületében is kialakítottak egy tartalék mentesítő zónát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában