A diákok többsége otthonról nyelvvizsgázna

A nyelvtanulók körében a járványhelyzet ellenére változatlan igény mutatkozik a nyelvvizsgák iránt. Tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető, online nyelvvizsgát. Többségük rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel is – derült ki egy felmérésből.

Vágvölgyi Nóra

Tízből kilencen azt mondták, szívesen kipróbálnák az online nyelvvizsgát /Illusztráció: Shutterstock/

A korábbi évek első hat hónapjában mintegy negyvenezer nyelvtanuló próbálkozott a nyelvvizsga megszerzésével. Ez a szám az idei év járványhelyzet által érintett hónapjaiban sem változott, a nyelvvizsgáztatás főszezonjában is hasonlóan alakult a nyelvvizsga iránti érdeklődés – olvasható ki abból az online felmérésből, amelyet az Euroexam International aktív nyelvtanulók körében végzett el az otthoni online nyelvvizsgáztatást lehetővé tévő kormányrendelet kihirdetése után. Mint írják, a válaszadók több mint háromnegyede (76,6 százaléka) idén március és szeptember között szeretett volna nyelvvizsgázni, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet előtt.

A felmérés egyúttal arra is rámutatott, hogy a válaszadó nyelvtanulók szinte kivétel nélkül szívesen kipróbálnák az otthonról letehető online vizsgát. Kétharmaduk szerint a jelenlegi járványhelyzetben ez lenne a legjobb megoldás. Ráadásul a döntő többség számára az otthoni nyelvvizsgának nem lenne technikai akadálya sem, hiszen a legtöbb háztartásában van olyan laptop, amely beépített webkamerával és mikrofonnal is rendelkezik. Közülük vannak, akik egyszerre kettő, kamerával rendelkező eszközt, kamerás-mikrofonos számítógépet és kamerával ellátott mobiltelefont is tudnának használni, ha az otthoni nyelvvizsga ezt megkövetelné.

Tízből kilencen azt mondták, szívesen kipróbálnák az online nyelvvizsgát /Illusztráció: Shutterstock/

Az online vizsgáztatás nem újdonság a békéscsabai diákok számára sem. A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium közel tíz éve Euroexam Nyelvvizsgahely, és nem egyszer előfordult náluk, hogy a mozgáskorlátozott vizsgázók számítógépen vizsgáztak.

– Iskolánkban alapvetően angol nyelven tanulnak diákjaink, de a két tanítási nyelvű osztályainkban lehetőség van német, spanyol vagy orosz nyelvet választani második idegen nyelvként. Ezen osztályokban a megfelelő feltételek teljesítése mellett felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű érettségi bizonyítványt szerezhetnek, de a magyar nyelvű képzést nyújtó osztályainkban is a tanulók többsége megszerzi a középfokú nyelvvizsgát, vannak, akik a szakmai középfokút is – ismertette Paláncz György, az intézmény igazgatója. Mint mondja, valószínűleg a többség támogatni fogja az online vizsga lehetőségét, hiszen így nem kell otthonról kimozdulniuk, saját szobájukból tudnak vizsgázni. – De persze majd az első vizsgák után kiderül, hogy milyen sikere lesz ennek a jövőben – tette hozzá az igazgató.

Az online nyelvtanulásnak kihívásai is vannak

A BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban az online nyelvoktatás bevezetése nem teljesen volt újdonság. Az iskolai keretek közötti oktatás során is többször használtak már digitális eszközöket. – Sok könyvkiadó honlapján találhatóak online tesztfeladatok, melyeket a gépteremben vagy otthon oldottak meg diákjaink. Jó bennük, hogy befejezés után a tanuló rögtön választ kap az eredményről, megnézheti, hol hibázott. Az online nyelvtanításnak azonban a sok előny mellett nehézségei is vannak. Például a diákokat beszéltetni, kiejtésüket javítani nem könnyű ilyen körülmények között. Egy hagyományos szódolgozat nem íratható meg olyan formában, mint az iskolai keretek között. Nem lehet kivédeni azt sem, hogy a diákok ne használjanak segédeszközt. A legnagyobb kihívást mégis egy online felület kiválasztása, használatának kitanulása jelentette a pedagógusaink számára. Több felületen kellett rövid időn belül jártasságot szerezniük – osztotta meg velünk Paláncz György, az iskola igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában