békászósas

2020.03.05. 06:11

Ötven éve nem látott fekete sas bukkant fel a Kígyósi-pusztán

Ritka madárra figyeltek fel a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a minap. Lencsevégre kapták az állatot.

B. A.

Rendkívül ritka madárfaj bukkant fel nemrég a Kígyósi-pusztán. A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai terepbejárás során figyeltek fel egy fekete sasra, melyből az elmúlt fél évszázadban egyetlen példányt sem regisztráltak a környéken. A fekete sasok Kelet-Európában és Ázsiában költenek. A Kárpát-medencében ősztől kora tavaszig fordulnak elő, nagyon kis számban. Tapasztalatok alapján, a Magyarországon időző madarak száma csak kivételes esetekben közelíti meg a tíz példányt.

A Kígyósi-pusztán megfigyelt példányt varjak és ragadozó madarak kísérték, mely a sasok esetében megszokott /Fotó: KMNPI/Kalotás Zsolt/

Nevéhez méltóan feltűnően kormos-feketés színezete van, de a fiatal madaraknál jellegzetes a sötét alapon messzire világító fehér farkcsík. Kiterjesztett szárnyában jól megfigyelhető egy vékony fehér sáv, mely alapján könnyen felismerhető. A fekete sas régebbi magyar neve nagy békászósas, ami arra utal, hogy elsősorban a vizek közelében, nedves élőhelyeken szeret tartózkodni, mert ott talál táplálékot: békákat, kígyókat, vízisiklókat. Sas lététre viszonylag rendszeresen fogyaszt rovarokat, de az állati tetemek eltakarításából is kiveszi a részét – közölte a nemzeti park.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában