Békéscsaba

2020.03.21. 19:35

A tizenöt éve elkövetett gyilkosság megdöbbentette a megye lakosságát

A vadászboltos gyilkosság. Sok csabai, Békés megyei emberrel együtt ma is összerezzenek, ha ezt hallom. Újságíróként a Békés Megyei Hírlapnál az elejétől vittem az ügyet. Mintha ma történt volna, pedig már 15 év telt el azóta, hogy 2005. március 18-án reggel megölték Csicsely Györgyöt, a csabai Harmónia vadászbolt tulajdonosát. Hidegvérrel, kegyetlen módon. Ismertem az áldozatot, így én sem értettem, egy ilyen jó ember kinek lehetett az útjában. Másfél év után derült ki az igazság, hogy ki és miért ölt.

Nyemcsok László

A Békés Megyei Hírlap Munkácsy utcai szerkesztőségében a napi témákat beszéltük meg, amikor megszólalt az ügyeleti telefon. Egy olvasó hívott, nagy baj lehet a Luther utcai Harmónia vadászboltnál, mert szirénázó rendőrautók érkeztek. A közeli helyszín miatt hamar odaértünk fotós kollégámmal, aminek természetesen a nyomozók nem örültek, mert a sajtóval ilyenkor csak a gond van, azonnal mindent tudni akarnak. Annyit közöltek velünk, hogy haláleset történt.

Lövés hangjára gyanakodott a dolgozó

Azt sem szeretik a rendőrök, ha az újságírók magánnyomozást végeznek, persze, igyekeztünk tapintatosak lenni a Luther utcai üzletek előtt állókkal is. Annyit azért megtudtunk – amit később a rendőrök is megerősítettek –, hogy lövés hangjára gyanakodott a vadászbolttal szomszédos egyik üzlet dolgozója. Átment, és látta, hogy egy kinti próbababa dőlt el, minden bizonnyal annak a koppanását hallotta. Közölni akarta mindezt a tulajdonossal, de az 59 éves Csicsely Györgyöt vérbe fagyva, holtan találta a bolt kövezetén. A férfi torkát késsel elvágták.

Napvilágot látott, hogy a kassza nyitva volt, és némi váltópénzt is magával vitt a gyilkos, de valószínűleg inkább a fegyverek kellettek neki. Aztán jött a válasz, a tettes pénzt nagy valószínűséggel nem vitt el, hiszen például ezreseket is találtak a helyszínelés során a kasszában.

Egymillióval megtoldotta a nyomravezetői díjat

Családja mellett megrendültek Csicsely György kollégái, barátai is. Levelükben többek között ezt írták: „A Harmónia vadászbolthálózat egyik alapító tagjaként kiemelkedő szerepet vállalt a vadászati kultúra honi elterjesztésében. Bár ő maga nem hódolt e szenvedélynek, de a vadászokkal, a vadászokért élt. Halálával pótolhatatlan veszteség ért mindannyiunkat. A Harmónia vadászbolthálózat Csicsely Györgyöt saját halottjának tekinti, és félmillió forintot ajánl fel a nyomravezetőnek.” Dr. Gyurosovics József akkori Békés megyei főkapitány ezt egymillió forinttal toldotta meg.

Vadászpuskákat, pisztolyokat zsákmányolt

A leltár adatai szerint lőfegyvereket, sörétes vadászpuskákat, pisztolyokat és egy fegyvertokot zsákmányolt a gyilkos. Egyes híradásokban megjelent, hogy feltehetően két elkövető volt, de a rendőrségen erre a kérdésünkre azt mondták, ennek semmilyen konkrét alapja nincs a nyomozás adatai szerint. A gyilkos lehetett egyedül, de lehettek társai is. Az előző nap hajnalán a szintén Luther utcai, Pálma presszóban történt késes rablás és az emberölés között többen összefüggést sejtettek. A rendőrség ezt először még nem vetette el, de nem sokkal azután kizárta.

A rendőrök vártáka szemtanúk jelentkezését

A bejelentést követően a rendőrség értesítette a határőrséget, minden kocsmát, a közeli bevásárlóközpontot, az autóbusz-pályaudvart, a taxiállomást és környékét is átvizsgálták az egyenruhások. Olyan helyeket ellenőriztek, ahonnan az elkövető indulhatott vagy ahová érkezhetett a gyilkosság után. A tettes ruházata valószínűleg beszennyeződött, véres lett. A boltban tárolt és kínált fegyvereket speciális tokban lehet szállítani, a rendőrség bízott abban, hogy valakinek ez vagy maguknak a fegyvereknek a látványa feltűnt az utcán. A nyomozók tehát különösen fontosnak tartották azok jelentkezését, akik véres ruházatú, illetve a fegyverek szállítására alkalmas csomagot vivő személyt láttak. Ne felejtsük el, Békéscsaba egyik legforgalmasabb utcájában történt a bűncselekmény.

Dr. Kis Péter (balra) és Tóth Csaba bűnügyi osztályvezető: „a bűnözők az idő múlásával sem lehetnek nyugodtak” /Archív fotó/

Elterjedt az a pletyka, hogy a gyilkos biztosan a vadászbolt hátsó kijáratán át távozott, ezért nem látták a forgalmas Luther utcán. A rendőrségen ezt cáfolták. Közölték, a vérnyomok azt támasztják alá, hogy elöl, az utcafronti bejáraton lépett ki a tettes, és oldott kereket a fegyvertokkal, benne a fegyverekkel. A bűncselekmény pénteki napon történt, és ezt követően egész hétvégén 30-40 rendőr próbált érdemi információkhoz jutni. Ekkor még nem jártak eredménnyel.

Rengetegen kísérték utolsó útjára az áldozatot

A március 26-ai Békés Megyei Hírlapban jelent meg a gyászhír, ezt követően ­nagyon sokan kísérték el március 30-án utolsó útjára Csicsely Györgyöt a békéscsabai, Zsigmond utcai katolikus temetőbe.

Az Interpolon keresztülkörözték a fegyvereket

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, az első napok sűrű telefonjai után ritkábban hívtuk a főkapitányságot, ha viszont nekik volt bármi kérésük, közlendőjük, jelentkeztek. Például 2005. június 2-án. Tanúként kerestek egy bajszos férfit, aki az emberölést megelőző napon többször is sétálgatott a Luther utcán. Ugyanekkor dr. Kis Péter, a főkapitányság akkori bűnügyi osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: a fegyvereket az Interpolon keresztül is körözik, valamint felvették a kapcsolatot a román és a szerb hatóságokkal. Egyelőre azonban nincs tudomásuk a fegyverek hollétéről.

Aztán a gyilkosság után több hónappal az egyik elrabolt vadászpuskát Székesfehérvár mellett, Seregélyes külterületén találták meg a rendőrök. A fegyverrel azonban nem követtek el bűncselekményt, így ezen a nyomon sem tudtak a nyomozók elindulni.

Egymásnak ellentmondó nyomokat találtak

Dr. Hajdú Antal ezredes – aki akkoriban a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatójaként dolgozott – már az elfogásról szóló, 2006. de­cemberi sajtótájékoztatón beszélt az előzményekről is. Elmondta, hogy a helyszínen a rendőröknek egymásnak ellentmondó nyomokból kellett kiindulniuk, például a véres lábnyomok két irányba vezettek. Az áldozat hirtelen megtámadása és brutális megölése biztos kezű, agresszív természetű, erős elkövetőt sejtetett. Ugyanakkor a légpisztolyok és a flóbertpisztoly elvitele alkalmi, esetleg fiatal tettesre utalt. Felmerült, hogy külföldi, háborút megjárt ember ugyanúgy elkövethette a szörnyű cselekményt, mint egy kábítószeres, aki így akart pénzhez jutni. Fegyverekhez kórosan ragaszkodó, elmebeteg tettes is szóba jöhetett, sőt azt sem lehetett azonnal kizárni, hogy bármiféle üzleti leszámolás áll a gyilkosság hátterében.

Hajdú ezredes kitért arra, rengeteg embert hallgattak meg, a közelben lévő biztonsági kamerák felvételeit beszerezték, elemezték, de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Így 2006. június 20-án felfüggesztették a nyomozást, de egy másodpercre sem adták fel, hogy egyszer elkapják a gyilkost.

Csongrád megyei bűnügy hozott fordulatot

A decemberi tájékoztatón hangzott el, hogy 2006. október 4-én egy Csongrád megyei bűnügy sorsdöntő fordulatot hozott a vadászboltos gyilkosság felgöngyölítésében. Két mindszenti férfit vettek elő a zsaruk fegyveres rablás miatt, és a házkutatások során előkerült egy flóbertpisztoly. Az azonosítószám alapján kiderült, hogy ez a pisztoly a Harmóniából származik. Az eszköznek rövid időn belül hat gazdája volt, de a legelső a kétegyházi S. István.

Kommandósok csaptak le az elkövetőre

Dr. Gyurosovics József dandártábornok elmondta, az emberölés gyanúsítottjára egy jól megszervezett akció keretében december 6-án este csaptak le a nyomozók a kommandósokkal közösen. A gyilkos házában egy rejtekhelyen olyan fegyverre bukkantak, melyet szintén a csabai vadászboltól vittek el. A lakásból rengeteg kést, tőrt is lefoglaltak a zsaruk.

A gyanúsítottat Kétegyházán hentesként ismerték, ugyanis böllérkedett disznótorokban. Valószínűleg a torokátvágást is ottani rutinja miatt tudta ilyen profin és hidegvérűen végrehajtani. S. István beismerte tettét. A nyomozóknak bevallotta: a fegyverekre azért volt szüksége, hogy további bűncselekményeket kövessen el.

Gyanútlan nagyapja vitte be Békéscsabára

Elmondta, hogy 78 éves nagyapja vitte be Békéscsabára. Nagyszülőjének azt mondta, hogy a disznóölő pisztolyba vesz patront a Harmóniában. Ehelyett az üzletben egy fegyverre alkudozott a tulajdonossal, majd vadászruhák felől érdeklődött. Egy alkalmas pillanatban a gyilkos elővette kését és elvágta az üzletvezető torkát. Ezután a fegyvereket összepakolta egy tokba, és kisétált az üzletből a kocsihoz. Miután mit sem sejtő nagyapjával elhajtottak a közelből, a fiatalembernek eszébe jutott, hogy bent hagyta a boltban a hátizsákját és az emberöléshez használt kést, ezért visszatért a helyszínre. A tárgyakat magához vette, a nyitvatartás táblát a „Zárva” oldalára fordította, elhagyta a boltot, és az akkor már másik helyen parkoló kocsihoz sietett. A két irányba vezető lábnyomoknak ez volt a magyarázata.

Húsz év fegyházat kapott a kétegyházi gyilkos

A Békés Megyei Főügyészség előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat S. István ellen. Az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság a férfit 2007-ben életfogytiglan tartó fegyházbüntetésre ítélte úgy, hogy leghamarabb 40 év múlva szabadulhat. A vádlott enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Táblabíróság 2008. májusi, jogerős ítéletében 20 év fegyházra mérsékelte az akkor 27 éves, kétegyházi férfi büntetését, és kimondta, legkorábban a fegyházbüntetés négyötöd részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélőtábla nem látta bizonyítottnak, hogy S. István az emberölést előre kitervelten hajtotta végre.

Amikor szerdai lapunkban a megemlékezések között megláttam Csicsely György mosolygós fotóját, olyannak tűnt, mintha ma is köztünk lenne, de ez, sajnos, nincs így. Ahogy viszont a fényképe mellett lévő idézet egy részlete is tartalmazta, emléke szívünkben él tovább.

Az áldozatok érdekeit képviselik

Dr. Kis Péter ezredes, jelenlegi megyei bűnügyi főkapitány-­helyettes kiemelte, bulldog típusú nyomozó kollégáival együtt némi büszkeséget éreznek olyankor, amikor egy régebbi ügyben is kiderül az igazság, az elkövető pedig megkapja méltó büntetését.

– A bűnözők az idő múlásával sem lehetnek nyugodtak, előbb vagy utóbb mindenkit utolér a büntetés – emelte ki dr. Kis Péter. – Végig az jár a fejünkben, hogy az áldozatok érdekeit mi képviseljük, később természetesen az ügyészség és a bíróság is. Belső, erkölcsi késztetés ez. Lélek, elhivatottság, szakmai felkészültség nélkül nem lehet ezt a munkát jól végezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában