Békés megye

2020.02.27. 12:31

Három hektárnál kisebb állami földeket hirdetnek meg eladásra

Összevont osztályülést tartott csütörtökön délelőtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei szervezete Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Ny. L.

Kozsuch Kornél megyei alelnök a határban jelenleg zajló munkákról elmondta, az őszi vetésű növények – búza, árpa, repce – műtrágyázása befejeződött. Azokon a helyeken, ahol a talaj nedvessége megengedte, már elvetették a borsót és a tavaszi búzát. Ezt követik majd a magágyelőkészítések a tavaszi árpa, a kukorica és a napraforgó alá.

Az osztályülésen kitértek arra, hogy összesen több mint 13 ezer, három hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején. A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, az értékesítés pedig elektronikus úton zajlik. A földértékesítési program első ütemében március 2-án 6540 ingatlant kínálnak eladásra nyilvánosan, ezekre 30 napig lehet vételi ajánlatot tenni. Az NFK célja az első fázisban az összesen mintegy 5000 hektár állami föld értékesítése, a program az ország 1723 települését érinti.

Kiemelt célkitűzés a földértékesítésekkel az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása. Ennek érdekében az összes eladásra kerülő terület 20 százaléka osztatlan közös tulajdonú földben fennálló állami tulajdoni hányadot érint. A tárca elképzelései szerint a tulajdoni hányadokat a tulajdonostársak vásárolják meg és ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető az osztatlan közös tulajdonok száma. Az eladás az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában