Falusi CSOK

2019.12.22. 11:29

Többeket megmozgat a kistelepülési élet a megyében

A falusi csok bevezetése óta eltelt öt hónapban megnövekedett a kereslet az érintett településeken, és a lakóingatlanok átlagára is emelkedett. Közben újabb lendületet kaphat a kistelepülések lakáspiaca, mivel a falusi csokkal megépülő házakra januártól már kérhető lesz az akár ötmillió forintos áfa-visszatérítés. Megyénkben közel hatvan, a falusi csoknak megfelelő település van.

Busi Ottó

Illusztráció: Shutterstock

A falusi csok összege függ egyrészt attól, hogy meglévő ház felújításáról vagy új építéséről van szó, másrészt a gyermekek számától. Egy háromgyermekes családnak például tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, amelynek felét lehet vásárlásra, a másik felét pedig felújításra, bővítésre fordítani.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint július és november között a szóban forgó településeken az eladó lakóingatlanok átlagára alapján tízszázalékos áremelkedés történt éves összevetésben. Hozzátette, a drágulás érthető, mivel a kereslet is jelentősen megnőtt az érintett településeken, és összességében 18 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a falusi csokos lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, egy-egy hirdetésre pedig még intenzívebben, 33 százalékkal többen érdeklődtek.

Illusztráció: Shutterstock

– Jól mutatja a falusi csok hatását, hogy miközben július és november vége között a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban csökkent a kereslet az előző évek azonos időszakához viszonyítva, ugyanakkor a falusi csokos településeken kevesebb hirdetésre jóval több érdeklődés érkezett – jegyezte meg a szakember.

Telekgerendáson a tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak érdeklődők, sőt, a falusi csokot kihasználva már többen vásároltak házat a településen. Ránkli Ferenc, a község polgármestere elmondta, a településen ennek örülnek, mivel fiatalodik, bővül a közösség. Több eladó házat találni a faluban, melyek jellemző alapterülete nagyságrendileg 100 négyzetméter, körülbelül 800 négyzetméteres telekkel. Az ingatlanárak állapottól függnek, de 5–15 millió forint közötti összeget kell fizetni egy házért. A település azért is kedvelt, mert viszonylag közel van a megyeszékhelyhez: központtól központig autóval akár negyedóra alatt meg lehet járni az utat.

Doboz is a nagyobb városok, a megyeszékhely és Gyula közelsége miatt lehet alternatíva a családi házat keresők körében. Köves Mihály, a nagyközség első emberének tapasztalatai szerint vannak, akik már a falusi csokot is igénybe véve vásároltak ingatlant a településen. Hozzátette, a házasságkötések száma növekedett, az eladó ingatlanoké pedig csökkent, ami szerinte akár a csok hatása lehet. Dobozon jelenleg egyébként 3–13 millió forint között lehet házat vásárolni.

Az ingatlan.com szerint egyébként újabb lendületet kaphat a kistelepülések lakáspiaca, mivel a falusi csok keretében megépülő házakra januártól már kérhető lesz az akár ötmillió forintos áfa-visszatérítés, egészen 2022 közepéig. Balogh László úgy véli, a falusi csokos áfa-visszatérítés fokozhatja az építési kedvet. Az év első kilenc hónapjában egyébként több mint nyolcezer egylakásos épületre, azaz családi házra adtak ki engedélyt, ami nyolc százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi országos szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján megyénkben 2019 első felében nem sokkal kevesebb mint negyven családi házat adtak át, míg ugyanezen időszak alatt a kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen közel száz volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában