Galériával

2019.10.18. 17:29

A kettős gyilkosság áldozataira emlékeztek Békéscsabán

Újraavatták az 1946. április 30-ai békéscsabai brutális kettős gyilkosság áldozatai, Maczák Tamás és Pataj János kisgazda politikusok emlékére 1991-ben állított, majd fél év múlva ismeretlen tettesek által összetört emléktáblát pénteken délután Békéscsabán, a Balassi Bálint Magyar Művészetek Házán, a Békéscsabai Kisgazdák Egylete egykori székházán.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

Pallér István volt szabadkígyósi kisgazda önkormányzati képviselő visszaemlékezésében elmondta, a két neves kisgazdát 1946-ban, a kommunista pogrom keretében végtelenül durva, emberi szavakkal leírhatatlan módon ólombotokkal, vasdorongokkal, bicskákkal, késekkel kínozta és gyilkolta meg 10-15 szélsőséges ifjú kommunista. Az emléktáblát a szörnyű események 45 éves évfordulóján állíttatta a dr. Zsíros Géza vezette Független Kisgazdapárt megyei szervezete.

– A gyilkosság kimaradt a történelemkönyvekből és a helytörténeti munkákból is egészen addig, amíg dr. Dányi László újságíró-történész meg nem írta azt – folytatta az elbeszélést Pallér István. – A márványtáblát fél évvel a felavatása után, egy szeptemberi reggel leverték. Olyan volt mintha mi, gazdák kaptuk volna az ütést. Járókelők szedték össze a darabjait, juttatták el dr. Zsíros Gézához, és most 28 év után kerülhet ismét a helyére.

Az újraavatással nemet mondtak a gyűlöletre, és emlékeztek az értelmetlen halált hal kisgazdákra /Fotó: Imre György/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, olyan mementó előtt állunk, amely két békéscsabai kisgazda tragikus halálának állít emléket.

– Milyen düh, milyen ádáz gyűlölet vezethette a máig ismeretlen elkövetőket, akik leverték az emléktáblát? – tette fel a kérdést Herczeg Tamás. – A felújított és a korábbi kisgazda székház falán újra elhelyezett emléktáblánál a tények sokat mondanak és szomorúak. A monumentum szétzúzásával nem csak a márvány, de az eszme, a hit és az a parasztság iránti tisztelet is csorbát szenvedett, amit a két ember életében szimbolizált.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: az utókornak kötelessége emlékezni mártírjaira.

– Őriznünk kell az emlékezés eszközeit és tárgyait is, legyen az sírhely, szobor vagy emléktábla. Ha bárki kezet emel rájuk, az elhunytak emlékét is megalázza. Fel kell emelnünk a hangunkat, megálljt kell parancsolni az indulatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában