Kevermes

2019.09.10. 07:39

Védetté nyilvánították a parkot és a temetőt

A kevermesi községi park árnyat adó fái alatt, s mellett hűsölők közül még kevesen tudják, hogy ezt a helyet is – a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület kezdeményezésére – helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánította a képviselő-testület.

Cs. I.

Rendeletbe foglalták ennek a törvényi hátterét. Bozó Lászlóval, a kevermesiek világlátott (ő képviselte hazánkat egy kongresszuson Dél-Afrikában, ő jár rendszeresen Szibériába madárgyűrűzésekre) természetvédelemmel foglalkozó szakemberével a helyszínen találkoztunk, s beszélgettünk.

A képviselő-testület idén rendelkezett arról, hogy mely bel- és külterületek kapják meg a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítást. Erre lehetőségük van a természet védelméről szóló 1996. évi törvény értelmében. Bozó László, aki tagja a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesületnek elmondta, a rendeletben foglaltak szerint közösségük lesz a terület kezelője.

Bozó László az ünnepek parkjában /A szerző felvétele/

– Ez itt a községi park, de nevezhetjük az ünnepek terének, hiszen itt kaptak helyet emlékműveink (az I. és a II. világháborús, az 1848/49-es és a trianoni). A 130 éves tölgyek által is körbevett területen védett madárfajok (karvaly, csicsörke, zöld küllő, szürke légykapó) költenek, és 70–80 éves fák állnak. Ez is magyarázata annak, hogy ez a hely védettséget kapott – mutatott körbe Bozó László. Ám van itt még más is. A kevermesi testület több területet védetté nyilvánított, szám szerint ötöt. Lássuk, miket még.

– A belterületen még a temető egy részét, ahol védett és regionális szinten védendő növények vannak, ráadásul olyan kevermesiek nyughelyei is ott találhatók, akik kultúrtörténeti szempontból fontosak.

A külterületen három löszmezsgye kapta meg a védetté nyilvánítást. A Dombegyház–Kevermes közötti út egy szakaszán fokozottan védett növény- és állatfajok (nyúlánk sárma, kék atracél, atracélcincér, molnárgörény) élnek. A Cigányka-ér kevermesi szakasza is védett, botanikai szempontból jelentős. A Kisiratosi út északi mezsgyéjét is besorolták. Ott találtak a Trianon előtti időkből származó, terméskőből készült kilométerköveket is. A külterületen a kezelési tervben meghatározott feladatokat a Dél-békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület végzi el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában