Gyomaendrőd

2019.09.16. 11:29

Hét katona földi maradványait találták a feltárt tömegsírban

Hét, a második világháborúban elhunyt katona sírját tárták fel a múlt hónap végén Gyomaendrődön. Az exhumálás során kiderült, a tömegsírban a Magyar Királyi Honvédség katonái nyugodtak, akik többsége harccselekmények közben halt hősi halált hetvenöt évvel ezelőtt.

Balázs Anett

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságra egy lakossági bejelentés érkezett, miszerint a Gyomaendrődön található, használaton kívüli református temetőben, az egyik hantnál valaki egy rozsdás vaskeresztet vélt felfedezni. A hadisírgondozó igazgatóság munkatársai ennek alapján először levéltári kutatómunkába fogtak.

– Megvizsgáltuk a rendelkezésre álló veszteségi adatbázisokat, többek között az 1948-as vármegyei jegyzői jelentést, veszteségi kartonokat. Ennek eredményeként az derült ki, hogy nagy valószínűséggel egy hétfős tömegsír van a kérdéses helyen. Az ide eltemetett katonák közül a korabeli dokumentáció alapján hatnak ismert a neve.

– Őket a helyi halotti anyakönyvben is feljegyezték, igaz, többségüket csak a háború utáni években. A hetedik katonát ismeretlenként tüntették fel a források – ismertette Stier Márk, az igazgatóság belföldi hadisírgondozó osztályának szakreferense.

A szakemberek régészeti módszerekkel exhumálták a maradványokat augusztusban /Fotó: HM/

Az igazgatóság a kutatási eredmények ismeretében felvette a kapcsolatot a temető gondozását végző gyomaendrődi református egyházközséggel. Az egyeztetést helyszíni szemle követte, amely során megerősítették, hogy a sírhely méltó állapotban tartásának helyben nincs realitása.

A magas aljnövényzetben három sírjelet sikerült az igazgatóság munkatársainak azonosítani, kettőn közülük még olvashatóak voltak a névadatok: Csépe Sándor honvéd és Hank Ferenc honvéd. A nevek megegyeztek a veszteségi dokumentációban szereplő adatokkal. Az igazgatóság az egyház egyetértésével úgy döntött, hogy a maradványokat exhumálják.

A feltárás kéziszerszámokkal kezdődött. A szakemberek egy nyolcvan centiméter széles, két méter hosszú kutatóárkot nyitottak a feltételezett tömegsír teljes szélességében. Ezzel mintegy kétméteres mélységben sikerült rátalálni a maradványokra.

Az előkerült egyenruházati tartozékok megerősítették, hogy II. világháborús magyar katonákról van szó. Ezután gépi segítséggel kibővítették a feltárási területet, majd a pontosan ­behatárolt temetési helyeket régészeti módszerekkel tárták fel.

Stier Márk elmondta, a katonák húsz év körüli fiatal honvédek voltak, akik az adatok szerint az akkor még különálló Gyoma és Endrőd környéki ütközetekben, harccselekmények közt haltak hősi halált 1944. október elején.

A feltételezhetően a Magyar Királyi 20. Gyaloghadosztály kötelékében szolgáló katonák többsége lőtt és repeszsérülések következtében vesztette életét, de akadt, aki vízbe fulladt. Az elhunytak maradványai mellett további tárgyakat is találtak a sírban.

– Mind a hét katonánál megtaláltuk a magyar királyi honvédség korabeli egyenruhájának tartozékait: többek között bakancsot, zubbonyt és köpenygombokat. Ezen kívül kevés személyes tárgyat, tintaceruzát, bicskát és egy rendkívül rossz állapotú jegytokot találtunk, ami sajnos nem volt alkalmas a személyazonosság megállapítására – árulta el Stier Márk.

Hozzátette, a maradványok és az előkerült leletanyag vizsgálata jelenleg is zajlik. Ennek végeztével, illetve a hozzátartozók felkutatása után katonai temetőben lesznek újratemetve, ahol méltó körülmények között pihenhetnek tovább.

Bejelentés alapján is kutatnak

A hadisírgondozó osztály egyik fő feladata a hősi halált halt magyar katonák jeltelenné vált sírjainak felkutatása országosan. Sok esetben hasonló bejelentés alapján sikerül megtalálni a helyeket, de előfordul az is, hogy építkezés, mezőgazdasági vagy erdészeti munka során bukkannak II. világháborús sírokra, tömegsírokra. 2019-ben huszonöt helyszínen működtek közre katonasírok felkutatásában, melynek során 104 magyar és 76 más nemzetiségű katona temetési helyét sikerült azonosítaniuk.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában