Békéscsaba

2019.09.14. 12:25

Bővítenék a kiadható otthonok számát

Szociális bérlakásokat újítanak fel Békéscsabán, Jaminában, a Franklin és a Könyves Kálmán utcában. A lakásügyi bizottság elnöke, dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő szerint fontos, hogy a jelentős számú igények miatt bővítsék az önkormányzati lakások állományát. Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó elmondta: komplex programokkal fejlesztik a város, mondhatni, hátrányos helyzetben lévő, leromlott területeit.

Licska Balázs

Csicsely Ilona Žs Opauszki Zolt‡n kŽpvisel?k BŽkŽscsab‡n a Franklin utc‡n‡l

Fotó: Imre György

– Több mint félezer bérlakással rendelkezik a város, ezek nagyjából harmada adható szociális helyzet alapján bérbe – mondta

dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő, a lakásügyi bizottság elnöke. Hozzátette: ha egy megüresedik, akkor meghirdetik a lehetőséget és pályázatot adhatnak be a rászorulók. A pályázaton elért pontszám alapján dől el, hogy ki költözhet be az érintett lakásba. Látni lehet: többször annyi kérelem fut be, mint amennyi lakást kiadhatnak.

Kiemelte: pár éve az önkormányzat saját forrásból, 15 millióból alakított ki négy lakrészt az Orosházi út 94–96. szám alatti ingatlan emeletén. Emellett az idei költségvetésben szintén elkülönítettek forrást arra, hogy olyan bérlakásokat újítsanak fel, amelyek nem szociális helyzet alapján adhatók bérbe. Mint fogalmazott, szerencsére a szociális bérlakások korszerűsítésére lehet pályázni, sikeresek is voltak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A Franklin utcai beruházást is fontosnak tekinti dr. Csicsely Ilona és Opauszki Zoltán /Fotó: Imre György/

– A jövőben is minden lehetőséget meg kell ragadni arra, hogy rendbe tegyük mind a szociális, mind a nem szociális bérlakásokat. Emellett lényeges bővíteni az önkormányzati lakások állományát, mivel jelentős igény mutatkozik az ilyen ingatlanokra – zárta dr. Csicsely Ilona, hozzáfűzve: most a TOP részeként a Franklin utcában negyven, a Könyves Kálmán utcában négy szociális bérlakás újul meg.

Azt már dr. Sódar Anita, a Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a Franklin utcában ütemezetten valósul meg a beruházás. Az első ütemben 12, a másodikban pedig 14 lakást tettek rendbe. Nyár óta 14-nél zajlanak a munkálatok – a lakók ideiglenes elköltöztetését követően –, ezek főleg belső felújítást jelentenek, hiszen cserélik a padló- és a falburkolatot, az ajtókat, a konyhabútorokat, festenek, cserélik a tűzhelyeket, az elektromos rendszert is korszerűsítik.

A Könyves Kálmán utcai épületnél szigetelnek, nyílászárókat cserélnek, központi fűtési rendszert építenek ki, a fogyasztást lakásonként lehet majd mérni, emellett napelemes rendszert szerelnek fel. A munkálatok a megfelelő ütemben haladnak, azok jövő év márciusában érnek véget. Még be kell fejezni a napelemes rendszer teljes kiépítését a modulok felhelyezését követően, ki kell alakítani a kazánházat, a fűtési rendszer csővezetékeit kell kiépíteni, fel kell szerelni a radiátorokat, továbbá a vízszigetelés után jöhet a homlokzati falak utólagos szigetelése is.

Fejlesztik a leromlott területeket

Opauszki Zoltán fejlesztési tanácsadó elmondta: a szociális bérlakások felújítása egy komplex projekt részét képezi, ami a város, mondhatni, leromlott, hátrányos helyzetben lévő területeit érinti. Hozzátette: ezek az úgynevezett szociális városrehabilitációt célzó programok azért fontosak, hogy helyben minél komfortosabb körülményeket teremtsenek a békéscsabaiaknak, valamint segítsék azt, hogy minél könnyebben juthassanak el a munkahelyekre és a városközpontba.

A projekt részeként ezért bővül, újul meg Jaminában a Veres Péter–Zsigmond–Monda–Tavasz utcáknál a játszótér, ezért épül vadonatúj játszótér a Berényi út közeli Lenkey–Pulszky utcák sarkánál. A Czuczor utcában közösségi házat alakítanak ki. Emellett a Franklin utcában, a Berényi úton, a Berényi út–Baross utca–Szeberényi tér vonalon, valamint a Szabolcs utca–Szerdahelyi utca–Kazinczy utca–Illésházi utca vonalon bicikliutat építenek, építettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában