Megemlékezés

2019.08.05. 15:02

A grófnő jótékony adományai ma is példaként szolgálnak

Megemlékeztek a családtagok és Szabadkígyós lakosainak képviselői Wenckheim Krisztina grófnő születésének 170. évfordulójáról hétfőn reggel a településen. A szűk körű koszorúzást hamarosan egy újabb esemény követi, ősszel egy hangversennyel készülnek a grófnő halálának 95. évfordulójára.

Busi Ottó

A csal‡dtagok Wenckheim L‡szl— Žs felesŽge Cs‡ky Ilona, Wenckheim Frigyes Žs felesŽge Wenckheim Karin, valamint a telepŸlŽs kŽpviseletŽben L‡nczi Ildik— a Wenckheim kastŽly idegenvezet?je, dr Bšršcz Istv‡nnŽ helyi lok‡lpatri—ta, Balogh J—zsef polg‡rmester Žs Zatyk— Katalin a telepŸlŽs jegyz?je

Fotó: Imre György

Krisztina névnapján emlékezett meg szűk körben a család és a település képviselői Wenckheim Krisztina grófnő születésének 170. évfordulójáról Szabadkígyóson, hétfőn reggel.

Balogh József Szabadkígyós polgármestere elmondta, a helyeik közt, de az egész megyében nagy tiszteletnek örvend Wenckheim Krisztina, ezért is ápolják az emlékét.

Mint elmondta, a grófnőnek hét gyermeke született, akik megye- sőt országszerte birtokokat szereztek, ezzel is ismertté téve a Wenckheim nevet. Hozzátette, a hagyományápolás jegyében szeptember 19-én egy hangversenyt tartanak a Szent Anna templomban.

– Remélem minél többen eljönnek, cél, hogy tisztelegjünk Wenckheim Krisztina, e jelentős történelmi alak előtt – jegyezte meg Balogh József.

A megemlékezéskor a család megjelent tagjai elmondták, örülnek annak, hogy Szabadkígyós és Újkígyós környezetében a kastély egy kiemelkedő látványosság, amit az emberek a jelenben és a jövőben is látogathatnak. Örömüket fejezték ki továbbá, hogy az épület belseje jó állapotban van, gondját viselik, de megjegyezték, ha a történelem úgy hozta volna, akkor most a család lakna a kastélyban, így ők gondoskodnának annak állapotáról.

Fotók: Imre György

Mint megtudtuk, a család két tagja – Wenckheim Frigyes és felesége Wenckheim Karin – korábban háromszor-négyszer tudtak szűkebb hazánkba látogatni – de most hogy már nyugdíjasok, fél évig itt, fél évig pedig Németországban élnek. Ők Wenckheim Krisztináról szólva elmondták, egy modern és határozott személyiség volt, aki tudta, hogy mit akar.

Mindezek mellett mély tisztelet övezte, nemcsak helyben, de országszerte is.

Ezt erősítette meg Lánczi Ildikó, a Wenckheim kastély idegenvezetőjének emlékező beszéde, melyből kiderült, a grófnő iránti általános tiszteletet fejezte ki az is, hogy temetésekor több ezren búcsúztatták, a megemlékezők közt pedig ott volt a Széchenyi, az Almásy, a Zichy, és a Nádasdy család tagjain kívül gróf Teleki Pál volt miniszterelnök is.

Mint Lánczi Ildikó kiemelte, Wenckheim Krisztina sokat segített a hátrányos helyzetű embereken: 1892-ben Gyulán a főgimnázium létesítésére 50 ezer forintos alapítványt hozott létre, és ennek a dupláját adta egy szintén Gyulán építendő árvaházra.

– A Gyula városában alapított és fenntartott – gróf Wenckheim Árvaház – és a gyulai Főgimnázium fenntartását biztosító fejedelmi adománya, valamint számtalan, közintézménynél létesített alapítványa örök bizonyságot tesznek a nemes grófnő áldozatkészségéről és jótékonyságáról. A grófnő nevét sugárzó glória fogta körbe akkoriban – mondta el beszédében Lánczi Ildikó.

A beszédeket követően a család és a helyi lakosok képviselői a grófnő nyughelye előtt emlékezett meg a néhai Wenckheim Krisztináról, és helyeztek el egy helyi virágkötő által rózsákból készített, és az alkalomra felajánlott koszorút.

A családtagok Wenckheim László és felesége Csáky Ilona, Wenckheim Frigyes és felesége Wenckheim Karin, valamint a település képviseletében Lánczi Ildikó, dr. Böröcz Istvánné helyi lokálpatrióta, Balogh József és Zatykó Katalin a település jegyzője

 

Wenckheim Krisztina élete

1849-ben született Ókígyóson egyetlen gyermekként. Három napos volt, amikor édesanyját, és három éves, amikor édesapját is elveszítette. A szülők halála után nagymamája és az akkori gyulai apátplébános nevelte fel. Ferenc József uralkodót és Erzsébet királynőt 1857-ben fogadta a régi kastélyban. Felnőtt korában a császárné palotahölgye lett. 1872-ben házasságot kötött Wenckheim Frigyessel, majd Ókígyóson a pár kastélyt építettet Ybl Miklós tervei alapján. 1924-ben hunyt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában