csendháborítás

2019.07.04. 11:20

Megyénkben is elindult a kerti zajok szezonja

Évente visszatérő probléma a zajos kerti munkálatok végzésének megfelelő ideje. A leggyakoribb a fűnyírás keltette hangzavar, de a láncfűrész, a fúró és egyéb szerszámgépek által okozott hangok is kellemetlenek tudnak lenni, ha késő este mondjuk a tücskök ciripelése helyett hallja az ember. Általános érvényű az a gyakorlat, miszerint 6 és 22 óra között lehet zajosabb tevékenységeket folytatni, de településenként külön rendelet szabályozhatja a környezeti zaj elleni védelmet.

Balázs Anett

– Este fél tízkor, az egyik ünnepi hosszú hétvége utolsó napján, fejlámpa fényében nyírta a füvet a szomszéd. Jó viszonyt ápolunk, ezért nem akartam szólni, de kissé bosszantónak tartottam – mondta az egyik megyei település kertes házában élő olvasónk. De olyan esetről is tudomást szereztünk, amikor valakinek a közelében lakó kerttulajdonos hajnal kettőkor gondolta úgy, itt az ideje megigazítani a nagyra nőtt füvet.

Lehetőleg mások zavarása nélkül tartsuk rendben a kertünket /Illusztráció: Shutterstock/

A polgári törvénykönyvben leírtak szerint mindenki köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná. Továbbá csendháborításnak számít és szabálysértést követ el az, ha valaki a lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely ­alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, valamint a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja. A bírság összege 5-50 ezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhet.

A szarvasi önkormányzat elsősorban a város üdülőövezetében történt zajongások miatt módosította csendrendeletét. Dr. Melis János címzetes főjegyző lapunk kérdésére válaszolva elmondta, a rendelet értelmében többek között 20–7 óra közt tilos zajt okozni munkagéppel Szarvas üdülő- és gazdasági övezetében.

– A korábbi években nagyon sok panasz érkezett hozzánk, elsősorban az üdülőövezetben okozott problémát a bulizó társaságok hangoskodása, vagy éppen a nyaralókat zavarta a karbantartó munkálatok végzése. Ma már csak elvétve kapunk bejelentést, sokkal jobban odafigyelnek egymásra az emberek – tette hozzá dr. Melis János.

Papp-Szabó Katalin, Gyomaendrőd jegyzője azt mondta, a városban gyakori az erre vonatkozó panasz, ezért a testület is foglalkozott már a kérdéssel. A településnek nincs helyi szabályozása, így az általános rendelet van érvényben.

– Elsősorban türelemre intjük a bejelentőt. De ha valaki rendszeresen, feltételezhetően direkt bosszantás céljából végez hangos tevékenységet, az már birtokvédelmi ügy, amely jegyzői hatáskör alá tartozik – fejtette ki Papp-Szabó Katalin. Hozzátette, azt tanácsolják, lehetőség szerint a felek először egymás között próbálják megoldani a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában